Консервантите в храните пълни с натрий | ||||||
| ||||||
Натрият е вредната съставка в готварската сол, от която трябва да се пазим. "Той води до задържане на вода в организма и повишаване на кръвното. Дневният прием на натрий не бива да надхвърля 2,3 грама", каза още доц. Георгиев. Той се съдържа в големи количества в минералната вода, както и в част от консервантите, които се влагат в храните. Содата бикарбонат, която имаме навика да пием при болки в стомаха, също е с богато съдържание на натрий. Затова лекарите препоръчват да четем добре етикетите на храните, които купуваме. По този повод специалистите съветват да се консумират повече плодове и зеленчуци, богати на калий - праскови, кайсии, банани. Чаша червено вино на ден препоръчват лекарите за хората, които имат проблеми със сърцето и сърдечно-съдовата система. "Вино и сърдечно-съдов риск" бе темата, представена по време на националната кампания за здравословно хранене, която се проведе през почивните дни във Варна, представена от доц. д-р Борислав Георгиев от Университетската кардиологична болница в София. Ако се консумира по чаша червено вино на ден, сърдечно-съдовият риск е най-малък. Ако количеството надвиши две чаши, тогава се увеличава рискът от развитие на карциноми и цироза, каза доц. Георгиев. "Само червеното вино има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, заради наличието в него на полифеноли. Те обаче не се съдържат в бялото и в безалкохолното вино", каза още специалистът. |
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове? | ||
Много добре (511) | 15% | |
Добре, но можеше и по-добре (477) | 14% | |
Не се справи (651) | 19% | |
Пълна трагедия (1814) | 53% |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg