Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кораб ковчег пратил нашия моряк в кома
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 04.08.2009Коментари (0)1942
© Bulphoto
Съпругата на моряка
Варненският моряк Панко Тодоров бе прибран от Иран с благословията на премиера Бойко Борисов. Той пристигна със самолет в неделя и бе посрещнат лично от здравния министър д-р Божидар Нанев. Мъжагата работел на кораб под панамски флаг. 6-месечният контракт започнал на 27 май т.г. Корабът се намирал в иранския пристанищен град Бандар Абас. На шестия ден едрият мъжага припаднал и е откаран в болницата на града. Четири дни по-късно плавателният съд отплавал. Българинът бил оставен на произвола на съдбата близо два месеца. Към него ангажимент имали само лекарите и сестрите от иранската болница. Ето какво разказа съпругата на опитния моряк Елена Тодорова.

"Ленче, тука е пълна гробница!" Това успял да каже на съпругата си Панко на 29 май, два дни след като заминал да изкара пари за семейството. После връзката се разпаднала. Обади ми се от външен телефон от пристанището на Бандар Абас, уточни с тъга в очите варненката. По-късно от друг българин, който успял да се върне, разбрала, че на кораба бил истински ад. Морското возило било без климатици, с оскъдна храна и без питейна вода. Това разказал на Елена морякът Янко от Каварна. Самият той припаднал на кораба на третия ден от старта на работата. Веднага бил откаран в споменатата вече болница в Бандар Абас. След два дни се освестил и се върнал в родния си град. Температурата навън на сянка беше 50 градуса, а в кораба е поне с 20 градуса отгоре, разказал каварненецът на Елена. Той допълнил, че от екипажа ходели да пълнят вода от някаква пристанищна тръба. Течността била топла и я изстудявали допълнително. Според очевидеца това не е минерална вода и е със съмнително качество. 50-годишният Панко, като по-държелив, припаднал чак на шестия ден. За разлика от Янко обаче не дошъл в съзнание. Най-вероятно се е обезводнил и мозъкът и други системи не са могли да се захранят с нужното количество кръв, бърше очите си Елена. Не е боледувал от нищо, мъж канара, обяснява съпругата, която работи като технически сътрудник в университетска болница "Св. Анна" - Варна. Когато се връщал от плаване, си поръчвал мусака или кебапчета с пържени картофки.

За инцидента пръв научил 20-годишният син на Панко, Илиян. На 10 юни по телефона у дома му се обадил г-н Динос - агент на фирмата, която следи движението на кораба. Агентът стоял в болницата 4 дни, след което отплавал заедно с екипажа. В болницата обаче сложили на Панко само системи с лекарства, тъй като нямало сонда и хранителни разтвори. Те трябвало да се закупят от някоя от двете фирми - посредническата или на корабособственика. Никоя от тях обаче не си мръднала пръста. Лекуващият лекар д-р Навари обяснил, че по тази причина българинът не бил захранван. Имало период от около две седмици, в който не получавал и лекарства, защото наличните в лечебното заведение свършили. По-късно от фирмата посредник доставили нужните лекарства.

Панко Тодоров сключил 6-месечен трудов договор с посредническата фирма "Комби Тейдинг" със седалище Варна. Цанил се за фитер в карго кораб - за превоз на железария, строителни материали и пр. За труда си щял да получава по 1500 долара месечно. "Ще стисна зъби, но ще изкарам пари", зарекъл се Панко. Още трима нашенци сключили договор с посредническата фирма - моряк, готвач и рулеви. В контракта на Панко, който съпругата взела с големи мъки от Руслан Крушев от "Комби Трейдинг", не е отбелязано наличието на медицинска застраховка. Корабът е собственост на българската фирма "БусКом", чийто офис се намира в град Лимасол, Кипър. Не успях да се свържа с представители на фирмата, но ще потърся контакт с тях чрез адвокат, обясни Елена Тодорова.

Сега Панко Тодоров е в тежка кома, обясни вчера за "Стандарт" завеждащият Реанимацията във ВМА доц. Николай Петров. Мъжът има проблеми с дихателната система и е на апаратно дишане. Първите изследвания са показали възпалителни процеси в почти всички органи и системи.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 12
12.10.2009 »
12.10.2009 »
12.10.2009 »
11.10.2009 »
12.08.2009 »
11.08.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: