Кораби на ВМС с активно участие в издирвателните мероприятия на кораба "Толстой"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:32 / 30.09.2008
897
От 27 до 29 септември 2008 г. сили и средства от Военноморските сили участваха в спасителна операция за издирване и спасяване на екипажа на моторен кораб „Толстой". Корабът, плаващ под флага на Северна Корея, потъна на 27.09.2008 г., на 13 мили източно от нос Емине.

В 07.45 ч. на 27 септември 2008 г. Морският координационен спасителен център иска помощ от ВМС за организиране на спасителната операция. Същия ден в операцията се включиха дежурният кораб на ВМС от военноморска база Бургас ракетен катер „Ураган" с командир капитан-лейтенант Иван Средков и дежурният вертолет Ми 14 ПЛ от вертолетната авиобаза на ВМС, осъществил два полета с командири на двата екипажа подполковник Александър Александров и подполковник Жулиян Костадинов, осигуряван от моторен катер от военноморска база Варна с командир матрос Мартин Петров. По време на първия полет в района екипажът на вертолета с командир подполковник Александров открива разлив от корабно гориво, полупотънала спасителна лодка и термокостюм. Координатите са предадени на българския моторен кораб „Милин камък", който се насочва към района, но поради лошите хидро-метеорологични условия - вълнение 5-6 бала и скорост на вятъра 25 метра/секунда, не успява да вдигне лодката.

На следващия ден, 28 септември 2008 г., Военноморските сили участваха в спасителната операция с фрегата „Смели" с командир капитан II ранг Ваньо Мусински от военноморска база Варна, ракетни катери „Гръм" с командир капитан-лейтенант Антон Божинов и „Светкавица" с командир на екипажите капитан-лейтенант Иван Средков от военноморска база Бургас и два полета на вертолет Ми 14 ПЛ от вертолетната авиобаза на ВМС с командири капитан Христо Радкев и подполковник Александър Александров, осигуряван от моторен катер от военноморска база Варна с командир матрос Мартин Петров. През нощта на 28 срещу 29 септември фрегата „Смели" беше в района на операцията.

На 29 септември 2008 г. на море бяха фрегата „Смели" от военноморска база Варна, малък десантен кораб с командир капитан I ранг Радостин Найденов, командир на дивизион кораби със спомагателно назначение, базов миночистач „Шквал" с командир капитан III ранг Пламен Христов и хидрографен катер с командир офицерски кандидат Николай Димитров от състава на военноморска база Бургас.
Военноморските сили участваха в спасителната операция с осем кораба, един вертолет, извършил четири полета, и общо над 300 военнослужещи.

Общото ръководство на силите от Военноморските сили, участващи в операцията по търсене и спасяване се осъществяваше от Командващия на ВМС - вицеадмирал Минко Кавалджиев, а непосредственото от Заместник-началника на Щаба на ВМС по подготовката капитан I ранг Георги Фиданов от командния пункт на операцията - Морският координационен спасителен център - Варна.


Виж коментарите (0)

Още по темата (32):
07.10.2009 Морски организации искат отстраняването на Николай Апостолов
07.10.2009 Кап. Никифор Герчев: "Толстой" рязко е сменял курса на плаване
07.10.2009 Представят независимо разследване за потъването на "Толстой"
05.10.2009 Изнасят независима информация година след потъването на "Толстой"
14.09.2009 Доброволци издирват потънал кораб край нос Емине
09.10.2008 Водолази ще изследват останките на "Толстой"
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).