Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Корупцията се шири, контролът върху нея пада
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 09.12.2008Коментари (0)665
Контролът върху корупцията у нас намалява, показва проучване на Световната банка, която е използвала 30 независими източника в изготвянето на изследването. Данните, публикувани през тази година, са за периода 2005-2007 г. Това стана ясно на семинар на тема "Прозрачност, отчетност, ефективност - пътят към доброто управление", организиран от Черноморска мрежа на неправителствените организации, който се провежда във Варна. Показателят "контрол върху корупцията" у нас е намалял с 2,7 пункта в сравнение с 2003 г., отчете Александър Шиваров от Черноморската мрежа на неправителствените организации, позовавайки се на изследването. Въпреки проучването на Световната банка обаче родните институции не са особено трогнати от отчетените резултати. Това става ясно от факта, че в официалния сайт на Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет е даден невалиден телефон, коментира Шиваров.

"Явно дотолкова сме се справили с корупцията, че дори нямаме нужда от телефон, където да се подават сигнали", пошегува се представителят на неправителствената организация. Според проучването в последните две години, обаче са се повишили политическата стабилност, а насилие почти няма. Ефективността на правителството пък остава на същото ниво от 2003 г. насам. Логично след корупцията на форума бе засегната и темата за лобизма. Според шефката на фондация "Обща кауза" Людмила Георгиева, двата проектозакона за лобизма, внесени в парламента, са изготвени така, че да прикриват автентичния интерес на тези, които лобират. "Смисълът на такъв закон е да се покаже именно автентичният интерес", коментира Георгиева. Тя уточни, че проектодокументите по никакъв начин няма да покажат кои са реалните лобисти и какви пари плащат. "Според единия проектодокумент прозрачността дори се явява повод за санкция", посочи шефката на фондацията.

"На закона за лобизма се гледа като на някакъв вид екзотика, но той е прост механизъм за влияние върху политически решения", коментира Георгиева. "Лобизмът е действие, извършено срещу заплащане и осъществявано с разрешени от закона средства, което има за цел да окаже влияние върху държавните власти и местното самоуправление в полза на някакъв групов интерес.

Приемането на такъв закон у нас трябва да има за цел да дефинира що е лобизъм, кой лобира и пред кого, както и да се отчита тази дейност", обясни шефката на фондацията. По думите й обаче, ако някой от внесените проектодокументи бъде приет, е по-добре изобщо да нямаме закон за лобизма.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: