Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Космически проект предлага ЕК на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:22 / 20.05.2011Коментари (0)1317
© Varna24.bg
Проект на Европейската комисия и в частност на Европейската космическа агенция може да помогне на Варна да се рекламира като туристическа дестинация чрез модерен технологичен достъп до информация за нейните обекти и забележителности. Това стана ясно днес по време на провелата се кръгла маса на тема "Интегрираното развитие на Варненска област в сферата на туризма", организирана от Министерството на културата и Община Варна.

Предложението за финансиране на иновации в сферата на туризма и културно-историческото наследство чрез комбиниране на мобилни услуги и нови технологии бе представено на варненските управници и депутати от германеца Волфганг Кнейски, шеф на софтуерна фирма. Целта е да се създадат нови експонати, да се подобрят старите, както и да бъде въведен нов софтуер и да се усъвършенства функционирането на съществуващият. Стойността на финансирането от Европейската комисия и в частност Европейската космическа агенция е 500 000 евро, което се равнява на 75% от общата цена. Кандидатстването за средствата трябва да се извърши от сформиран консорциум, който за Варна ще бъде или Общината, или Областна управа. Крайният срок за заявяване на участие е до 24 юни. Според Волфганг Кнейски, не е задължително останалите 25% от участието на консорциума да бъдат финансово подпомагане, а по-скоро под формата на труд.

Два проекта за финансиране предложи Волфганг Кнейски на родните управници. Единият е софтуер за управление на дестинации, който интегрира сайтовете на отделни туристически, културни или исторически обекти, а също и поставяне на GPS навигации. Така, когато туристът е на територията на града, може да качи приложението-навигатор на мобилиния си телефон и да се запознае с всички местни забележителности, обекти и хотели. Вторият проект предлага изкуствен интелект, определящ предпочитанията на потребителите в региона. Те могат да бъдат под формата на панелен екран, управляван от посетителя, който го пренася във виртуално пътешествие на дадена област или обект. Така, например, е бил представен вече несъществуващ затвор, в който посетителите могат да влизат в различни помещения и дори да говорят с някои затворници. Има идея за поставяне на такива екрани по бившите граници на Римската империя по р. Дунав, наречена "Лимес", които да информират за историята и да правят възстановка на империята. Информираността на посетителите би могла да се постигне и с други технологии, като интерактивна маса със сензорен екран и др.

"Варна представлява огромен интерес за Европа като туристическа дестинация, има какво да предложи на туристите в областта на културата и рекреационния туризъм, но е необходимо да подобри достъпа до информация за своите обекти и събития. Другите предимства на града са наличието на международно летище и фактът, че не е столица, към каквито градове е насочено и подпомагането на Европейската комисия за развитие на туризма.", коментира Кнейски.

На кръглата маса присъстваха председателят на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова, зам.-кметът Коста Базитов, други парламентарни и общински представители, както и варненски и национални браншови организации и фирми. Представителите на общината проявиха интерес към предложените проекти, но сега предстои активна подготовка до така близкия краен срок.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: