Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Котешки трупове гният по улиците
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 20.02.2009Коментари (0)3472
Трупове на умрели котки се разлагат по варненските улици, защото никой не е ангажиран с прибирането на телата, научи "Позвънете Новини". Оказа се, че в най-добрия град за живеене няма служба, която да извозва мъртви животни, по-дребни от кучета. Дни наред по средата на улица "Иван Кацарски" в първи микрорайон на "Възраждане" труп на котка затруднява движението. За това алармира Елена Атанасова - жителка на квартала. Още щом се натъкнала на мъртвото тяло, жената сигнализирала на телефон 112 с надеждата, че от там ще се погрижат за извозването на трупа. "Освен че пречи на колите, в квартала има много семейства с малки деца, които минават по въпросната улица и не се знае дали котката не е носител на зарази", разказа Атанасова. След като се свързала с диспечер на 112, от там й бил даден мобилен телефон с обяснението, че хората, отговарящи на него, ще се погрижат за проблема. "Обадих се и съобщих, че пред блока ни има умряло животно. Човекът отсреща, без да се представи, ме попита какво е животното. Щом разбра, че става дума за котка, господинът подчерта, че това не е проблем на службата, която представлява, тъй като тя се занимавала само с кучета", разказа възмутената Атанасова. Човекът не пропуснал да отбележи, че не знае да има служба, която да прибира труповете на животински видове, различни от кучета. След кратка схватка по телефона, в която Атанасова попитала какво все пак да правят с умрялата котка, отсреща я посъветвали, тя самата да я занесе до контейнера за смет. "Как да я пипам, като може да е заразна. А и като е хвърлена в боклука, пак е опасно. Могат да се заразят други улични животни, които влизат в контейнера, а и има хора, които ровят в казаните", недоумява гражданката.

Потърсен за коментар, човекът от мобилния телефон, даден на Атанасова, се оказа служител на общинския кучкарник. "Не е наша работа да прибираме трупове на други животни освен на кучета. Работя към кучкарника и ми е разпоредено с котки да не се занимавам", категоричен бе служителят, представил се като Алатов. Не по-различно бе мнението и на неговия началник - шефът на кучкарника Светослав Атаджанов.

"Никъде не е регламентирано със закон, че кучкарникът трябва да се занимава с дребните животни", каза той. По думите му, щом гражданите видели някаде труп на котка, нищо не им пречело сами да го изхвърлят в контейнера за смет, с помощта на найлонов плик и лопатка. "Не виждам разликата между труп на едно котенце и килограм развалена кайма или пиле, изхвърлени от някоя домакиня", каза още Атаджанов, запитан редно ли е животински трупове да попадат в контейнерите за боклук. По думите му, освен това сега времето било студено и не предразполагало към разложение и зарази, от които гражданите да се притесняват.

"На ден получаваме поне по пет сигнала за умрели котки. Не можем да издребняваме и да хабим средства и ресурс, за да ги събираме. По тази логика, трябва да извозваме и умрели врабчета", каза още шефът на кучкарника. Той даде ясно да се разбере, че никакви други животни освен кучетата не му влизат в задълженията.

Не на това мнение са обаче от Регионалната ветеринарно-медицинска служба във Варна. "По закон е задължение на общината, съответно на ресорната й служба да извозва труповете на животни", каза доктор Марин Маринов от РВМС. По думите му, когато някъде има по-голям труп се ангажира екарисажът, който разполагал със специализарна кола за извозването на едрогабаритни животни. "За всички останали трябва да отговаря кучкарникът, който разполага и с кола за извозването на животинските трупове", посочи д-р Маринов.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: