Край на споровете за паметника на Калоян

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:30 / 29.07.2008
736
Конният паметник на цар Калоян да бъде монтиран в градинката зад Окръжния съд, гласува вчера мнозинството съветници на последната сесия преди ваканцията. С това решение се слага точка на продължилите повече от година спорове сред варненската общественост къде е най-подходящото място за монумента.

В края на миналата година първа копка бе извършена в присъствието на митрополит Кирил на площад "Независимост", владиката освети мястото. След това обаче процесът бе преустановен по настояване на група варненски интелектуалци, които изразиха несъгласие с избраното място.

На Инициативния комитет за издигането на паметника бяха предложени две други ключови точки във Варна - Червеният площад и градинката зад Окръжния съд.

Оказа се обаче, че според подземния кадастър на града под Червения площад минава колекторна тръба, припомни председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Той посочи изрично, че инициаторите за поставянето на паметника вече са дали съгласието си за последната възможност. "То няма и друга", призна Гуцанов. На паметника му е най-лесно да се мести, защото е на кон, коментира ситуацията Пламен Андреев от "Глас".

По мнението на Янко Станев (ДПС) монументът на цар Калоян трябва да бъде поставен веднъж завинаги, за да се сещат българите, минаващи край него, какви са били мащабите на неговата държава и успехите му на бойното поле. Снежана Донева внесе предложение конният паметник да бъде монтиран пред Катедралата. Тя посочи, че такава е нормалната европейска практика - монументи-символи на града да са пред най-важните обществени и културни сгради.

Председателят Гуцанов обясни, че със сигурност има по-добри места за цар Калоян във Варна, но призова да бъде гласувано предложението за градинката зад съда, тъй като вече има консенсус около него. 34 съветници го подкрепиха, трима бяха против, а 5-има се въздържаха.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).