Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Краят на ерата “Йорданов" – дъжд от оставки или сива метла?
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 30.04.2013Коментари (0)1888
© Varna24.bg
Вторият ден от Страстната седмица във Варна се свързва с настъпването на фактическия край на управленската ера "Кирил Йорданов". Причината - днес се очаква тримата зам.-кметове на града - Христо Бозов, Богдан Караденчев и Калинка Попстефанова да подадат оставките си пред доскорошния си колега зам.-кмет, а от понеделник - служебен кмет - Димитър Николов.

Информацията за канонадата от оставки във висшия ешелон на кметската власт край морето няма официално потвърждение, но под сурдинка се говори, че именно този ход ще е реваншът на възмутените от отношението на ГЕРБ трима зам.-кметове. Припомняме, че в понеделник общинските съветници от Борисовата партия, с подкрепата на либералите край Янко Станев и "Нашият град" свалиха Христо Бозов от служебното кметско място и наложиха единствения гербер, допуснат от бившия кмет Кирил Йорданов до високите етажи на властта - арх. Димитър Николов.

"Още когато Кирил Йорданов подаваше оставка искахме да го последваме, но той ни възпря с думите: Има да се върши работа, бъдете отговорни и останете. Сега обаче няма какво повече да правим тук", коментира един от триото пред vnews.bg минути след отстрелването на доц. Бозов.

Дали краят на ерата "Кирил Йорданов" ще настъпи с оставки и готова ли е ГЕРБ с кадровото обезпечаване на високите кметски позиции, ще стане ясно още след почивните дни край Великден. Защото при всички положения смените ще са факт. Потвърди го областният лидер на герберите Иван Портних, който не скри, че очаква избраният за кмет Димитър Николов да проведе чистка по високите етажи на местната изпълнителна власт. Мотивите на Портних: Само така администрацията във Варна ще заработи ефективно, а не на принципа "на час по лъжичка", който бави недопустимо развитието на града.

Ще изпадне ли Варна в тежка управленска криза преди частичния кметски вот или ще разцъфти след Възкресение, предстои да видим.

Ето и официалните мотиви на ГЕРБ за рокадата Бозов-Николов, публикувани в блога на областния лидер Иван Портних

Днес (бел.ред. вчера) Общинският съвет отмени решението си, с което преди месец доц. Христо Бозов беше назначен временно на поста на подалия оставка Кирил Йорданов. Защо участвахме в тази рокада?

Защото не сме доволни от темповете, с които се променя порочният стил на работа в кметската администрация. Не ни допада, че вместо промяна, ставаме свидетели на подмяна, на козметика, на обикновено замазване на положението.

За последните няколко седмици по наше настояване - мое и на колегите ми от ГЕРБ, от администрацията си тръгнаха зам.-кметът Антон Жожев, началничката на дирекцията по култура Станка Димитрова и колегата й от дирекция "Европейски и национални проекти" Петър Радушев, както и шефът на отдел "Инвестиционна политика" Константин Камов.

Продължаваме да настояваме от общината да си тръгнат още двама от заместниците на Кирил Йорданов - Богдан Караденчев и Калинка Попстефанова. Първият заради фаталното забавяне на проекта с дълбоководното заустване на Златни пясъци и опита да надуе сметката за ремонта на бул. "Владислав". Г-жа Попстефанова заради протакането на строителството на 3 нови детски градини с пари от държавния бюджет и на спортната зала в училище "Елин Пелин".

Вместо тези оставки получихме хаос - градът беше блокиран от липсата на каквато и да е координация между ремонтите на двата основни варненски булеварда - "Владислав" и "Сливница". Тролеите спряха ден преди посочената в официалното съобщение дата. По спирките с часове чакаха хора, защото там нямаше и ред информация за промените. Никой не помисли как ще пътуват пенсионерите с безплатни карти за тролеите. Нито пък за учениците от техникумите, които сега нямат удобен транспорт до училище. Всичко това беше работа на администрацията, нали? Същата администрация, която над месец отлага старта на преасфалтирането на "Владислав". И над 3 месеца издава нужните документи за изграждането на фитнес площадки на открито в Морската.

Това няма да са последните промени в кметската администрация. Назначеният днес Димитър Николов има ангажимента и свободата да отстрани всеки, който пречи за радикалната промяна в стила на работа на общината.

800 милиона лева има шанс да получи Варна през следващия програмен период 2014-2020 от еврофондовете. Но за целта трябва да сме много добре подготвени. На практика кандидатстването за тези пари започва след по-малко от 6 месеца. С "биографията" на тази администрация нямам надежда, че тя ще се справи - умишлено или от липса на компетентност.

Колкото до доц. Бозов - днес той направи още едно странно нещо: обяви, че се кандидатира за кмет на Варна. Въпреки че минути преди да бъде назначен за временно изпълняващ трябваше да отговори на въпроса дали ще бъде претендент за стола на Йорданов. "Не, имам ангажимент към варненци, затова приемам да съм временен кмет!", излъга тогава новоизлюпният градоначалник. Е, днес стана ясно и кой ще го издигне: бившият общински съветник Веселин Данов. Хубаво, че знаем кои ще са ни противниците в следващата кампания. Пожелаваме им успех!

Източник: vnews




Още по темата: общо новини по темата: 263
30.09.2013 »
20.09.2013 »
31.07.2013 »
31.07.2013 »
30.07.2013 »
29.07.2013 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: