Криминалист: Митрополит Кирил е убит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (35)
10:28 / 25.07.2013
20540
Варненският и великопреславски митрополит Кирил, който бе намерен мъртъв в морето на брега в местността Траката, е бил убит, а не е загинал при нещастен случай. Това твърди бивш варненски криминалист от полицията. Митрополит Кирил се прости с живота си на 9 юли сутринта. По случая се води досъдебно производство за склоняване към самоубийство. Очаква се съдебно-медицинската експертиза с хистолигичните изследвания. Те трябва да покажат какво е имало в организма на починалия. Ако е убийство, то е извършено по сценарий от лаици, дори може да са вътрешни хора от църквата, смята опитният варненски криминалист. В този случай всичко е съшито с бели конци и пъзелът просто не се нарежда, категоричен е той. Един от притеснителните факти е, че ако митрополит Кирил се е удавил същата сутрин, няма как да плува на повърхността, коментира спецът. А ако се е удавил предишната вечер - няма как свидетелите да го видят, че влиза в морето.

Още по-голяма мистерия е плуването с маска. Варненски водолаз твърди, че заради малките му мустаци маската му постоянно се пълнела с вода и трябвало непрекъснато да я чисти. А владиката бил с такова огромно окосмяване? Освен това починалият е бил намерен с дрехите, а уж отишъл за миди. Друг е въпросът, че варненци, които всекидневно са на този плаж, твърдят, че ден преди смъртта на митрополита са се гмуркали - там миди нямало, а дъното е било равно, плитко и пясъчно като в басейн. При положение че владиката се къпел почти всекидневно в този залив, не може да не е знаел, че там миди няма. Притеснително е и това, че ако е бил за миди, е тръгнал без съд, в който да ги събира, което не е логично за никой от местните.

Друга подробност е, че на следващия ден, след смъртта на владиката, под Аспаруховия мост беше изваден трупът на удавник. По данни на полицията мъжът е бил на видима възраст около 40 години, но самоличността му не е установена, тъй като не носел документи. Ако се свържат двата случая, това поставя въпроса дали през перилата на моста не е бил последният маршрут на физическия убиец на митрополита, пита реторично криминалиста.

Този път спекулациите надхвърлиха възможните и допустими граници, избухна вчера доц. д-р Добринка Радойнова, ръководител на Клиниката по съдебна медицина към УМБАЛ "Света Марина" във Варна по повод на информация, според която съдебен медик е заявил, че варненският владика Кирил е бил удушен. Че тази версия е спекулативна, твърди и районният прокурор на Варна Цветанка Гетова, под чието ръководство се провежда разследването на случая. Аутопсията на тялото на покойния архиерей бе извършена в деня на смъртта му от екип патоанатоми начело с доц. д-р Радойнова. Според официалната информация непосредствената причина за смъртта е удавяне, настъпило вследствие на хипотермия (състояние на организма, при което телесната температура пада под 35°С), предизвикана от студена вода.

Местните знаят добре, че край буната на Траката, където бе намерено тялото, течението идва от залива на резиденция "Евксиноград", което означава, че водата е повече от топла.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (35)

Още по темата (99):
03.07.2015 Навършват се две години от кончината на митрополит Кирил
09.07.2014 Една година от кончината на митрополит Кирил
14.05.2014 Дадоха голямата награда "Варна" на дядо Кирил
11.05.2014 Митрополит Кирил не заслужавал наградата "Варна"
08.05.2014 Награждават посмъртно митрополит Кирил с награда "Варна"
01.04.2014 Край: Заключиха, че митрополит Кирил се е удавил
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).