Кризата “глътна” новия зоокът

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:29 / 18.06.2009
1034
Проектът за новата зоологическа градина във Варна е замразен заради кризата. Това съобщи за "Позвънете" шефът на зоокъта Тодор Христов. По думите му, няма изгледи да бъде рестартиран до края на годината, а за следващата било трудно да се прогнозира. Според Христов, военният имот, който местната власт искаше от Министерството на отбраната за изграждането на новата градина, е бил поделен и за зоопарка са предвидени 55 декара. Целият терен е 85 декара, като останалите се предоставят за нуждите на Военноморския музей, чието ръководство също имаше претенции към парцела. Отпаднал е вариантът на мястото на стария зоокът да се изгради кактускарник или парк с други екзотични растителни видове. Сега идеята е, след евентуалното преместване, на старото място да се направи ограден детски парк с площадки и атракциони.

В момента зоокътът е разположен върху 23 декара, посочи Христов. По думите, му при правилно проектиране и използване на новите 55 дка би могло пространството да се увеличи не двойно, а дори тройно. Липсата на място е най-големият проблем на градината, припомни директорът й. Той обясни, че заради това се налага някои от животните да се дават на зоокътове в други градове.

"Зоологическата градина, с която разполагаме в момента, е проектирана за град с население до 150 000 души. Добрич, който е многократно по-малък от Варна, в момента се радва на зоокът с площ над 200 декара. Морската столица буквално плаче за по-голям зоопарк", коментира Христов. Той допълни, че собственик на частен терариум дори е бил готов да подари цялата си експозиция, но отново липсата на място за животните е попречило за реализацията на идеята.

Два благородни елена са се родили съвсем наскоро в зоопарка, допълни Христов. Тъй като са много малки, полът им още не може да бъде определен, но специалисти очакват до 10 дни да успеят да го разпознаят.

Също толкова време е нужно за раждането на два лопатара, а през август в зоопарка ще има и бебета лами.

Източник: в. "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).