Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кроят колективен иск заради таванските помещения в кв. "Дружба"
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 02.09.2011Коментари (0)1002
©
Колективен иск кроят етажни собственици от няколко блока в аспаруховския квартал "Дружба". Те възнамеряват вкупом да отнесат в съда заплетения казус с таванските помещения в жилищните сгради.

Проблемът с неясния статут на таваните не важи само за 2 - 3 от общо около 16 блока, а жителите на четвърти вече са спечелили делата срещу незаконните обитатели. Съседите им от останалите десетина сгради обаче са решени да излъчат свои представители, които да движат колективния иск. Целта му е стаите в подпокривното пространство на блоковете да бъдат освободени от обитателите си, така че собствениците на апартаментите пълноценно да разполагат с общите си части.

Неотдавна Дарин Лашков, юрист към Програмата на ООН за развитие, прогнозира, че решаването на спора в съда би довело до сложни административни и граждански казуси, чието разплитане може да отнеме години. Специалистът лансира идеята да се потърси алтернатива на забатаченото положение с добрата воля на общината и Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Според Лашков, докато не се изясни статутът на всички тавански помещения в двайсетината блокчета в кв. "Дружба", етажните собственици там няма да могат да кандидатстват за еврофинансиране по програмата за саниране на многофамилни жилища. С негативите на тази ситуация вече се сблъскаха жителите на бл. 11 в квартала, който в момента се санира чрез демонстрационния прокт за обновяване на ПРООН и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По данни на район "Аспарухово" таванските помещения, в които са настанени варненци, са около 60. Едва 20 от тях се обитават от картотекирани като нуждаещи се. Това означава, че на 40 - 50 от семействата нямаме основание да предложим общинско жилище. Не малко от тях са с изтекли заповеди за настаняване. Не липсват и тавански части, обитавани от наследниците на работниците, на които някога са били предоставени. Същевременно за тези помещения не се плаща наем, коментира преди време Валентина Велчев, зам.-кмет на район "Аспарухово".

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: