Кръщават улици в цял квартал на бивши кметове на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:20 / 27.04.2010
1050
Като част от кампанията по именуване на варненските улици, скоро в града ще се появи цял „кметски квартал". С имена на варненски градоначалници ще се сдобият улици в някой от районите, които в момента носят само номера, заяви доц. Константин Трошев - председател на комисията по „Наименования" към местния парламент.

Именуването на улици се прави с цел улеснение на гражданите при получаване на кореспонденция или доставки. Започналата подмяна на личните документи е подходящ момент за именуване, като така няма да има излишни затруднения за жителите на номерираните улици. Така доц. Трошев мотивира ударното кръщаване на улици.

От именуване се нуждаят пресечки в много варненски квартали като Владиславово, Възраждане и дори в Трошево. „Затруднени сме, защото са нужни много имена, а банката с такива имена не е чак толкова голяма", коментира шефа на общинската комисия „Наименования". За целта се събират предложения от различни гилдии в града. Скоро „свои" улици ще имат личности, допринесли за развитието на морската столица, като общественици, актьори, режисьори, художници и журналисти.

Първият от кварталите, в който улиците с номера бяха заменени с имена бе кв. Бриз. Там бе обособено „докторско" каре - 20 улици бяха кръстени на видни медици, допринесли за развитието на Варна.

Засега се отлага преименуването на улици и местности, които носят небългарски имена. С решение на Общинския съвет от октомври 2008 г. трябваше да бъде сформирана експертна група, която да прецени дали турските наименования на улиците и обектите в града трябва да се запазят или премахнат. Такава група от експерти все още не е сформирана. „Това в момента не е приоритет. Нямаме сили за всичко, пък и даването на имена на улиците с номера е по-належащо в момента", е мнението на доц. Трошев.

Предстои изработване на второ издание на справочника „Улиците и площадите на Варна". Първото издание съдържаше информация за призхода на повечето улични имена и бе разпространено в тираж от 1000 броя. Заради интереса към справочника вероятно догодина ще бъде пуснато новото издание, което ще е и доста по-интересно, разкри шефът на общинската комисия, отговаряща за наименованията.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).