Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кучкарникът в Каменар вече е приют
Автор: Екип Varna24.bg 09:22 / 12.04.2010Коментари (0)981
© Varna24.bg
Варненският приемник за бездомни животни в Каменар от месец и половина е със сменен статут и вече е приют за безстопанствените кучета. Със смяната на статута уличните четириноги няма да бъдат само обезпаразитявани и кастрирани в общинското заведение, а ще бъдат и оставяни там за по-дълъг период. Досега практиката бе, след като кучетата биват обработени, отново да се пускат на улицата. Капацитетът на приюта обаче продължава да е твърде малък. Той е едва за 45 животни. Според данни на неправителствени организации уличните кучета във Варна са около 2500.

Всеки момент се очаква да бъде изцяло готова строителната документация за разширението на кучкарника. На терен от 3,2 дка ще се вдигне нова сграда, която да приютява бездомните животни. Проектът отлежава отдавна заради проблеми със собствеността на земята. Имотът, който е в непосредствена близост до сега съществуващия приют, бе на „Гражданска защита". Сега администрацията най-после успяла да реши проблема и върху терена вече може да се строи. За новия кучкарник има издаден подробен устройствен план.

Какъв ще е капацитетът му все още не е ясно. Според плановете той трябва да е минимум удвоен, в сравнение със сегашния. Едва когато проектът станел напълно готов, обаче можело да се каже колко точно улични кучета ще съберат. 400 000 лв. ще струва на местната хазна новото съоръжение. Толкова е отпуснал за проектирането и строителството Общинският съвет, коментира шефът на приюта Иван Радев. Според началника на дирекция „Обществен ред" Стойчо Бакалов, на чието подчинение е кучкарникът пък разширението трябва да стане факт до края на годината.

В проекта ще залегнат предписанията на Регионалната ветеринарно-медицинска служба, на какви условия трябва да отговаря съоръжението. Без тях нямало как, за да не се стигне отново до затваряне. В края на миналата година ветеринарите запечатаха сега съществуващия кучкарник, заради лоши условия за животните. След козметичен ремонт и поставяне на стари климатици от сградата на общината, заведението бе отново отворено.

Строителството на новия приют е част от общинската програма за намаляване на уличните животни в града. Проверка на изпълнието й пък започва регионалната структура на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС). Тази година изтича гратисният период, в който кметовете на общини трябваше да вземат мерки за намаляване на бездомните животни. Програмата и сега се изпълнява, съобщи още Стойчо Бакалов. „Животните се кастрират", допълни той.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: