Кулинарна работилница "Твоята храна“ предстои във Варна
Замисляли ли сте се как можете да готвите, без да изхвърлите грам продукти?
Възможно е: пестите пари, енергия и нека не забравяме: опазвате природата.
Сред най-често изхвърляните продукти поради неразумно пазаруване, неумело съхраняване и готвене са зеленчуците.
"Да спасим зарзавата“ е кулинарната работилница, която проектът "Твоята храна“
организира на 25 юли в Споделената градина за градско земеделие във Варна (кв.
Владиславово, зад магазин Алати), за да демонстрира нагледно как може да се готви вкусно, пълноценно и без отпадъци със зарзавата произведен на място.
Участието в работилницата е безплатно и без възрастови ограничения, нужно е само предварително записване.
Участниците в работилницата сами ще подберат и наберат в градината зарзавата, с който ще готвят, ще научат подробности да пътя на храната в и за проекта Градско земеделие – 3C Humana Varna, както и как сами да започнат споделена градина.
Водещ на работилницата е Йордан Кръстев от "Прегърни готвача“, които ще демонстрира интересни и лесни сезонни рецепти: паеля със зарзават от градината; сармички в листа от манголд и цвекло; студена супа от червено цвекло; салата с пащърнак и хрян; лимонада с билки от градината (мента, босилек, лавандула и каквото още ви хареса).
Знаете ли, че в Европа се изхвърлят близо 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил. тона храна се изхвърлят в България всяка година.
Можете ли да си представите, че най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата: между 200 и 600 евро годишно е стойността на изхвърлената храна от едно семейство в Европа! Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране.
Проектът "Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.
Проектът работи в шест европейски страни, включително и в България, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В България дейностите по "Твоята храна“ се изпълняват от Фондация Биоселена.