Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кърлежи нападнаха деца на варненския плаж
Автор: Екип Varna24.bg 16:39 / 11.06.2013Коментари (2)2016
©
Благоевградски деца спортисти са ухапани от кърлежи по време на турнир в морската ни столица Варна. Състезателите от благоевградския клуб "Любчо Солачки" се върнали онзи ден в Благоевград и случайно техните майки забелязали, че са ухапани от опасния паразит. Една от майките намерила кърлежа, забит в крака на детето си, и въпреки че нямало видими признаци за евентуално усложнение, жената побързала и завела момиченцето при специалист.

Още две деца са приети по същото време в спешно отделение на благоевградската болница. Общо за вечерта са приети 7 ухапани от кърлежи.

Касае се за подрастващи състезатели на благоевградския клуб "Любчо Солачки", които са участвали в турнира за купа "България" по спортна гимнастика във Варна. Младите надежди най-вероятно са атакувани от опасните паякообразни на плажа в близост до хотел "Журналист". Още там един от неколцината родители, придружаващи 30-ината гимнастици и треньорския състав, е установил, че детето му е нападнато от кърлеж.

Прави впечатление, че плажът е един от сериозно посещаваните във Варна, както от българи, така и от чуждестранни летовници. На същата спортна проява бяха и възпитаниците на "Пирин Благоевград 2011", но за късмет те не са плажували и сред тях оплаквания няма.

Своевременно на децата е оказана необходимата помощ в спешно отделение, направена им е и ваксина против инфекциозно заболяване. Тревожен е факът, че зачестяват случаите на ухапани от кърлежи и в Благовеград. Граждани сигнализираха в редакцията на в. "Струма", че сред тревните площи и в парка има кърлежи, които разнасят лаймска болест.

Опасно е, че хората разбират за болестта чак когато се появят първите симптоми, а ранният стадий на лаймската болест обикновено се развива от 7 до 14 дни след ухапването от кърлеж. Коварството на първите симптоми е в това, че те страшно много приличат на тези на грипа: висока температура, главоболие и обща отпадналост и умора. Невинаги в областта на ухапването се появява зачервяване и подуване, което да подскаже за проблема.

Симптомите често се подценяват, пострадалите вземат лекарства против температура, а в това време заболяването продължава да се развива. И това може да продължи 10 седмици, без болестта да бъде разпозната дори и от лекар. В това време пациентът може да развие асептичен менингит и неврит на черепно-мозъчните нерви, разкриха лекари.

Източник: Struma.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На някой за всичко им е виновен плажа , аз пък вчера се напих и съм махмурлия , на плажа съм , мамка му и плаж -той е виновен .
0
 
 
Още не съществува кърлеж, който да живее в пясъка! А наличието на кърлеж доказва не особено добрата хигиена на подрастващите - да не го забележат 2-3 дни... ;-) Имам куче и всеки ден вадя кърлежи от него. Случвало се е да намирам и по себе си - това не е проблем! Само около 10% от тях са преносители на лаймска болест, но при условие, че кърлежа преседи поне 2-3 дни на човека и бъде неправилно премахнат... ;-)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: