Кърлежи пъплят по балконите на блоковете

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:37 / 10.06.2010
6431
Кърлежи пъплят по балконите на жилищните блокове във варненския квартал "Чайка". Това съобщи кметът на район "Приморски" Пламен Градинаров. Десетки сигнали за кръвосмучещи гадини са получени в кметството. Нашествието на кърлежите е заради неокосената трева в повечето части на града.

 "На места тревата е станала по 2 метра висока. За да спасим положението, са ни отпуснали 15 000 лв. по линия на малките обществени поръчки, но те са крайно недостатъчни", посочи Градинаров. Той допълни, че парите са насочени за обработка на междублоковите пространства, и то по-оживените. "За останалите места ще трябва да се чака решението на съда", допълни районният кмет. До проблема с неокосената трева се стигна след обжалване на обществената поръчка за избор на фирми за поддръжка на зелената система на града. Докато текат съдебните процедури, зелените площи не се косят.

"Хората са много недоволни, но нищо не можем да направим, защото закона е такъв", коментира Градинаров. Положението в "Одесос" е същото. "Имаме 15 000 лв., които до никъде няма да стигнат. Гледаме да обработим детските площадки и около големите булеварди", обясни кметът на "Одесос" Таня Василева. По думите й, и в тяхното кметство ежедневно постъпват сигнали за наличието на кърлежи в тревните площи.

15-те хиляди лева предвидени за "Аспарухово" ще се използват за обработка на част от парка в района. Това съобщи зам.- кметът на "Аспарухово" Валентина Велчева. "Предстои празникът на района, който ще се проведе в парка и косим основно там. За останалите зелени площи в района парите няма да стигнат", посочи Велчева. По думите й в "Аспарухово" е пръскано веднъж срещу кърлежи. След косенето обаче имало вълна от сигнали и жалби от комари.

Проблем с косенето нямат единствено във "Владиславово" и "Младост". "Косим по график още от началото на сезона, защото за нашия район не е имало обжалване на обществената поръчка. Графиците са качени на сайта на района и всеки може да провери кога се коси", обясни кметът на "Владиславово" Добромир Джиков. "Където имаме оплаквания от кърлежи, обработваме извън графиците и осъществяваме ежедневен контрол", допълни той.

В "Младост" пък сагата с обжалването била приключила и вече имали фирма изпълнител. "Косенето започна по-късно, но вече се работи", обясниха от районната администрация. Графикът за косене на "Младост" също бил качен на сайта на кметството.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).