Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Квартален парк във Варна постепенно разцъфва
Автор: Пламена Николова 13:41 / 11.10.2022Коментари (0)1565
©
Нова намеса на гражданите в парк "Елин Пелин“ отново преобразява мястото в приятна зона за отдих. Местни жители с помощта на гражданска организация поддържат пространството, обновяват пейки и съоръжения и постоянно подобряват средата в парка. Плановете им са дългосрочни и целят паркът да се превърне в квартален оазис. 

В събота, 08 октомври 2022 год., местни жители на квартал "Христо Ботев“ във Варна с помощта на доброволци от сдружение "Пауър Джъмп“ за пореден път почистиха кварталния парк "Елин Пелин“ и обновиха средата с 10 дизайнерски табели. Целта на табелите е да се ангажират посетителите в парка да изхвърлят отпадъците си в кошчето, да почистват след домашните си любимци, както и да внимават къде изхвърлят фасовете си. 

Това е вече трета инициатива през тази година на местните хора и варненското сдружение. Те са обединени от идеята постепенно да променят както облика на парка, така и културата на неговото ползване и поддържане от страна на местната общност. В края на май месец екипът на "Пауър Джъмп“ организираха спортна събота в парка, като включиха много деца и младежи в забавни игри и състезания, стимулиращи физическата активност, които едновременно с това ангажираха участниците да почистят пространството около себе си. Това откриващо събитие показа на местните, че паркът може да е чудесна среда за забавления и здравословен начин на живот, стига да се положат малко усилия за пресъздаване и поддържане на средата. Само два месеца по-късно – в края на юли 2022, след серия от общностни срещи, екипът на организацията-активист с над 50 представители на местната общност организираха мащабно разчистване и облагородяване на парка, включително обновяване на стари пейки с нови дъски, пребоядисване на съоръжения и премахване на микро-сметища. Поставянето на табелите и поредното почистване на парка през изминалата събота са още една стъпка към поддържане и обновяване на средата, от една страна, и подаване на ясен сигнал към ползвателите на парка, от друга, че се търси нов модел на ползване на тази обща територия. 

В края на октомври предстои най-сериозната намеса, планирана за 2022 г. – инсталирането на уреди за уличен фитнес за младежите и детско съоръжение за баланс и движение в стил "Горски кът“ за най-малките посетители. Надеждата на всички активни граждани, обединени от каузата за преобразяване на парк "Елин Пелин“ е, че чрез тези серии от стъпки и различни подходи, които трябва да продължат регулярно и в бъдеще, ще успеят постепенно да подобрят средата в парка, който е с огромен потенциал. Същевременно те се надяват да повлияят върху културата на ползване на общите квартални пространства чрез постоянно ангажиране на местните и реализиране на техните идеи и разбиране за промяна на средата. 

Всичко това се случва като пилотна дейност по международния проект “PARK – Placemaking for Active Recreation Toolkit" (Инструментариум за пресъздаване на места за активен отдих), финансиран по програма Еразъм+ Спорт. Проектът изследва и събира добри практики за привличане и ангажиране на гражданите в пресъздаване на публични пространства с минимални средства, така че по-лесно да стимулират физическата активност и здравословен начин на живот в града. Ръководен от пловдивското сдружение "БГ Бъди активен“, проектът се реализира с партньорски организации от Дания, Холандия, Испания, Малта и Румъния, като пилотни дейности се реализират в последните три страни и България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: