Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лекар от Варна разказа как да пазим сърцето, ако сме в риск или вече сме претърпели инфаркт
Автор: Екип Varna24.bg 16:10 / 29.05.2024Коментари (0)1632
©
Д-р Йордан Киряков, специалист-кардиолог от Варна, стана герой във филм, посветен на хората с висок риск от съдови инциденти. Заедно със своя пациентка – пенсионираната счетоводителка Ваня Христова, той разказва за дисциплината, но и за надеждата пред тези болни в кампанията "Да пазим сърцето здраво“ на Института за здравно образование.

Кампанията е насочена към хора, вече претърпели съдов инцидент – операция на сърце, инфаркт, инсулт. Целта е да бъдат предпазени от повторен, който може да се окаже фатален. Както и да се намали рискът за онези, които вече знаят, че имат сърдечно-съдово заболяване, високо артериално налягане, висок холестерол. Да се даде положителен пример за общуването и доверието, което лекарят и пациентът имат помежду си.

Ваня Христова е от Силистра. Дълги години работи като счетоводител в банка, а след това и в общинска администрация. Тя е от хората, които не неглижират здравето си. Редовно ходи на лекар, прави контролни изследвания, приема назначените медикаменти. Въпреки това стига до операция на сърце – поради запушване на аортна клапа. "Няколко мнения поисках и всяко беше по-лошо от първото. Хипертония имам от много млада, после висок холестерол – в пъти по-висок от нормалното. Може би холестеролът е изиграл най-голяма роля за запушване на съдовете“, споделя Ваня.

След операцията избира да се следи при д-р Йордан Киряков, специалист-кардиолог от МЦ "Медикал плюс“ II, гр. Варна. От първата им среща той отчетливо си спомня завишения общ холестерол и "лошия“ LDL холестерол. Ваня е истинско предизвикателство като медицински случай, защото освен холестерола и високото кръвно, страда от безсъние, има диабет тип 2 и отстранена щитовидна жлеза. Рискът да претърпи повторен инцидент е много висок. "Изисква всеобхватен поглед от много специалисти и не да се разглежда проблемът като чисто кардиологичен, нейният проблем е метаболитен, и хормонален“, обяснява той. Акцентира и върху холестерола, който е "виновник“ за сериозни сърдечно-съдови заболявания. И съветва при много завишени нива на общия и "лошия“ холестерол да се изследват и деца, и родители.

Днес резултатите на Ваня са в норма, а тя не пести похвалите към своя лекар: "Чувствам някакво спокойствие в ръцете му, не бих го сменила вече с друг!“

По данни на НЗОК в Област Варна диспансеризираните болни с инфаркт на миокарда са близо 500 души. Годишно в болници в областта се приемат с остър инфаркт 1000 души. Сърдечносъдовите заболявания са на първо място сред причините за смъртност в България, което категорично може да се промени.

Цялата история на Ваня Христова и нейния лекуващ лекар гледайте ТУК








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: