Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лекари за смъртта на Дани: Виновна е лошата организация на спешната ни помощ
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 29.04.2010Коментари (0)3163
© Varna24.bg
Смъртта на 2-годишния Данаил Донев се дължи на безотговорното отношение на държавата към спешната ни помощ. Това е мнението на д-р Николай Ценов, председател на комисията по професионална етика към районната колегия на Българския лекарски съюз. От години спешната помощ е организирана така, че Спешните центрове едва успяват да запълнят графика си с дежурни медици.

 За всеки преминал пациент държавата им плаща едва по 20 лв., които не стигат доникъде. Едни подробни изследвания излизат между 50 и 100 лв. Нормалната организация на работа е при подобни случаи болният да се прегледа първо от GP или парамедик и след това да се насочи към специалист. И той да назначи необходимите подробни изследвания.

Ако всичко това ставаше в рамките на даден Спешен център, щеше да се спести време и да се реагира много по-бързо за диагнозата, което е решаващо при съмнение за перитонит, смята д-р Ценов. При сегашното устройство и финансиране на Спешните центрове се избягват разходи за някои изследвания, тъй като Министерството на здравеопазването не ги възстановява.

 От друга страна, колегите се въздържат да поръчват платени изследвания заради недоволството на пациента. В крайна сметка се стига до парадокса, че колкото повече работят, толкова повече опразват бюджета на болницата. И нерядко шефовете им гласно или негласно ги заставят да се съобразяват с финансите.

С проблема беше наясно министър Божидар Нанев, но така и не го оставиха да го реши. Сегашната организация на спешната помощ означава скъсани връзки в системата на здравеопазването и риск от нови смъртни случаи - както при деца, така и при възрастни. Това е мое лично становище, с което не ангажирам лекарската комисия по етика, уточни д-р Ценов.

Той коментира и обвиненията към бялата гилдия за източване на здравната каса и свръххоспитализациите. По думите му в повечето случаи болниците се принуждават да приемат пациенти по т.нар социални индикации. Причината е, че хората нямат пари за медикаменти и хоспитализацията е единственият вариант да бъде спасен животът им. За да се стигне до нея обаче, нерядко се налага свръхдиагностициране, за да се отговори на изискванията на клиничните пътеки. При все, че те покриват около 70% от направените разходи, каза още д-р Ценов.

Професионалната комисия по етика към БЛС - Варна, ще излезе със становище по случая с 2-годишния Дани, след като прокуратурата е готова със заключенията си. Тя е иззела всички документи около инцидента и всякакви други проверки са безсмислени. Затова се учудвам, че централната комисия по етика на съсловната организация е анонсирала контролна акция. Вероятно това по-скоро е плод на емоциална реакция, коментира д-р Ценов. От правна гледна точка ни е забранено да излизаме със становища за лекарски грешки, ако не е приключило досъдебното производство, обобщи той.

Според първоначалните данни вродена аномалия (Мекелов дивертикул) е причинила смъртта на 2-годишния Данаил Донев, който почина след операция в МБАЛ "Света Марина". Неговите родители подадоха жалба до прокуратурата, като обвиненията са за неправилни действия, ненавременна диагноза и поредица от грешки.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 26
17.10.2016 »
07.04.2016 »
29.05.2015 »
20.01.2012 »
10.10.2011 »
14.06.2011 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: