Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лекуват язви при диабетно стъпало с барокамера
Автор: Екип Varna24.bg 14:09 / 23.12.2015Коментари (0)789
©
С барокамерата във Военноморска болница лекуват язви при диабетно стъпало. За последните 22 години на над 5000 пациента е проведено лечение с хипербарна оксигенация в барокамерата на болницата, съобщи за Дарик ръководителят на Катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина професор Христо Бозов.

Хипербарната оксигенация е клиничен метод за лечение в барокамери с кислород под високо налягане, който доставя до тъканите около 20 пъти повече кислород, разтворен в плазмата. По този начин методът води до повишаване на съдържанието на кислород в клетките, страдащи от хипоксия. Поради тази причина хипербарната оксигенация е подходящ метод за корекция на хипоксията в областта на засегнатото стъпало при болни от захарен диабет.

В света към момента над 350 милиона души са болни от диабет. Броят им нараства пандемично като се предполага, че след 15 години ще достигне половин милиард души. Захарният диабет е водеща причина за смърт в повечето развити страни, като е сериозен проблем и за нашата страна. По данни на Българското дружество по ендокринология у нас над половин милион българи са засегнати от това заболяване.

Важен проблем е развитието на късните усложнения при болните от захараен диабет, защото те водят до инвалидизация вследствие на ампутация на долните крайници, слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, инфаркти и инсулти.

Диабетното стъпало, което представлява рани и некрози по краката, засяга около 15% от хората с диабет. Около 40% от всички ампутации на долни крайници са свързани със захарния диабет.

Според професор Бозов разработеният от него метод за лечение е изключително ефективен в практиката. Опитът му е описан в монографичния труд "Хипербарната оксигенация в комплексното лечение на язви при диабетно стъпало". Монографията е предназначена за всички медицински специалисти, които се занимават с лечение на диабетното стъпало. Медицинските сестри пък ще намерят много практически съвети, които ще са от полза в тежките им ежедневни срещи с болни. Монографията е предназначена и за самите пациенти - като помагало и познания за още един сравнително непознат, но много ефективен лечебен метод.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: