Леви партии подкрепят бюджета на Варна за 2010 г

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:35 / 14.02.2010
1220
Параметрите на бюджета на общината за тази година обсъдиха на среща представители на политически формации от левия политически сектор. Макрорамката им беше представена от председателя на ГС на БСП и председател на Общински съвет-Варна Борислав Гуцанов. Пред лидерите на политически формации той представи детайли от строителната програма на общината за тази година и големите строителни обекти. Особено внимание в дебатите беше отделено на залегналото финансиране на социалните и здравните дейности.

Борислав Гуцанов напомни, че в условията на финансова криза са положени всички усилия да не бъдат повишавани местните данъци и такси и въпреки това да се запазят социалните придобивки на определени групи от хората и да се увеличи сумата за еднократни помощи. „Не можем да си позволим да намалим това перо, защото тази година все повече хора ще имат нужда от финансова помощ в определен момент", обясни лидерът на БСП пред колегите си от левите политически формации. Той припомни, че въпреки запазване нивата на данъчните ставки, респективно приходите в бюджета, и тази година пенсионерите над 67 година ще пътуват в градски транспорт само срещу 2 лв. на месец, запазват се и намаленията за студенти, ученици, хора с увреждания и др. Към действащите досега социални услуги се прибавят нови, тъй като се очаква годината да бъде тежка за групи от хора в неравностойно положение.

Общината трябва да продължи да бъде най-големият работодател и да не спира строителната си програма, тъй като така се отварят нови работни места. Около това мнение безрезервно се обединиха всички участници в срещата, представители на повече от 15 организации от левия политически сектор.

Единодушно те подкрепиха социалната насоченост на бюджета и дадоха мандат на мнозинството в общинския съвет при гласуване на проекта за бюджета да подкрепят в зала запазване нивата на таксите и данъците, увеличение на средствата за еднократни и помощи и за различни социални услуги и дейности, фиксираните средства за закупуване на медицинска техника и ремонти на здравни заведения, както и гласуване на средства за придобиване на общински жилища, в които да бъдат настанявани млади семейства, социално слаби, хора в нужда, които общината да няма право да продава в близките години.

Виж коментарите (0)

Още по темата (32):
26.11.2010 Варна отчита 3% спад в приходната част на бюджет 2010
10.04.2010 Съветници разкриха 2 от общинските златни имоти във Варна
05.03.2010 Областният управител пусна бюджета
03.03.2010 ВМРО скочи срещу бюджета на Варна
17.02.2010 Лидерът на СДС Варна: Този бюджет е популистки
17.02.2010 Гуцанов: Макрорамката на бюджета е напълно реалистична
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).