Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лидерът на престъпната група, източвала чужди банкови карти ще остане в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 13:21 / 01.07.2008Коментари (0)653
© Varna24.bg
На свое заседание днес Апелативният съд във Варна потвърди ареста на 28 годишния Иса Мехмед, обвинен за източване на банкови карти и пране на пари. Преди две седмици Окръжният съд във Варна остави без уважение молбата на адвоката му за изменение на мярката за неотклонение в по-лека и това определение бе потвърдено днес като законосъобразно и обосновано. Предвид изключителната по обем работа, която българското дознание предстои да извърши в екип с чуждестранни разследващи партньори, въззивната апелативна инстанция потвърди и двумесечния срок, определен от ВОС, в който ново искане за изменение на мярката за неотклонение е недопустимо.

Иса беше арестуван в края на януари тази година заедно с Франц Принцов и Цвятко Цветков. Групата се разследва затова, че в различни схеми източвали банкови сметки, предимно на американски граждани от различни щатски банки. Обвинението срещу тримата участвали в престъпната група бе повдигнато на 18 януари, след като лице, което било ползвано като "пощенска кутия" получило поредния паричен превод в размер на близо 50 хил. долара. Лидер на групата е Иса и спрямо него са повдигнати 4 обвинения - участие в престъпна група, създадена за пране на пари, изпиране на парични суми в особено големи размери, което законът квалифицира като особено тежък случай, както и две обвинения за изнудване.

След първоначалното задържане, днес за втори път апелативната инстанция е категорична, че има безспорни доказателства, които водят съда да обоснован извод, че Иса Мехмед е автор на престъпленията, за които се обвинява. Съдът разполага с данни, от които е видно, че спрямо него и други българи се води разследване и от страна на американските правораздавателни служби. Касае се за изключително сложна и огромна по обем престъпна дейност с 32 тома събрани материали до този момент. Срокът за разследване дейността на престъпната група е удължен с още 6 месеца от Главния прокурор на републиката.

Въззивната апелативна инстанция обсъди и справка от Главна дирекция за изпълнение на наказанията, от която е видно, че в следствения арест Иса е участвал в малтретирането друг задържан, а при претърсване на килията, която е обитавал са открити 3 GSM-а и 8 СИМ карти. Потвърждава се извода на първоинстанционния съд, че дори и в условията на следствения арест Иса Мехмед продължава да поддържа активни контакти. Това мотивира и втората съдебна инстанция за извода, че ако е на свобода мъжът може да окаже въздействие върху други лица, да препятства следствените действия или да се укрие от наказателното преследване.

Пресслужбата на съда припомня, че от другите двама, разследвани по това дознание Франц Принцов продължава да е в ареста, а от 9 април тази година Цвятко Иванов е под "домашен арест", заради влошено здравословно състояние.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Лято 2024
Катастрофи във Варна
Ремонти във Варна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (623) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: