Лихвар предлага пари на варненци "за да свържат двата края"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:58 / 05.10.2012
818
До кредити прибягва не едно варненско семейство с по няколко ученици, за да може да свърже двата края покрай първия учебен ден. Като купят раници, учебници, тетрадки, пособия и дрехи за децата, не им оставят никакви пари, за да покрият другите семейни разходи, разказа за "Народно дело" лихвар, пожелал анонимност. Повод за материала ни стана негова реклама по улиците на Варна, където се посочва, че предлага пари на хората "за да свържеш двата края". За да се онагледи услугата, е изобразена и верига. Кредитната линия е предназначена за "работещи и пенсионери". Колкото и грубо да звучи, за услугата определено клиенти не липсват. По думите му днес хората трудно вързват двата края. Прибягват до услугите им предимно като закъсат с плащането на сметките или когато се наложи да правят ремонти по къщата. Клиентите са всякакви - има такива, които живеят в суперлукс, и други - с найлони на прозорците, разказва кредиторът.

Възрастовият им диапазон също е доста широк - от току-що навършили пълнолетие младежи, до пенсионери на преклонна възраст. Средно на седмица отпуска от 50 до 80 заема. Сумите са различни - от 50 - 100 до 1000 лева.

"Повечето длъжници успяват да си върнат заемите, но има и такива, които си намират по-важни приоритети. Те не осъзнават какви ще са последиците от това, независимо че ги предупреждавам многократно", обяснява мъжът. Бърза обаче да уточни, че не става въпрос за физическа саморазправа, а съвсем легално предаване на договора на съдия-изпълнител. "После ми се обаждат по телефона да ми се молят да им взема парите, но вече е късно и няма какво да се направи, когато влезе в съда", добавя той. Повечето некоректни платци са от малцинствата. Надяват се на това, че на един адрес живеят по много хора, нямат никакво имущество и какво да им се вземе. Оказва се обаче, че и за тях си има начини, разказва лихварят, без да уточни какви са те.

Най-странният случай, на който е попадал, е на дядо, дошъл да моли за кредит, за да може да купи мотор на внучето. Възрастният мъж обаче обяснил, че детето е на 16 години. И въпреки че няма шофьорска правоспособност, моторът му е нужен, за да може да ходи на училище, защото школото било доста далеч от селото, в което живее.

Лятото е сезонът, в който бизнесът е в застой. Тогава варненци успяват някак си да свържат двата края. Зимата обаче идват трудните времена за семейния бюджет и съответно се отпускат и повече кредити.
Повечето, които прибягват до услугите ми, просто не могат да си направят сметката, обобщава лихварят.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).