Лиляна Павлова: ГЕРБ започна реформата във водния сектор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:24 / 07.05.2013
1204
За една година и половина поставихме началото за промяната в управлението на ВиК-сектора, той изисква огромни инвестиции и дори европейското финансиране няма да ни е достатъчно, за да обновим и подобрим сектор. Това заяви Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ за Варна на среща с представители на бранша.

На срещата присъстваха и областният координатор на партията за Варненска област Иван Портних и Валери Колев, които са и кандидат-депутати. Павлова представи промените в закона за водата, както и Водната стратегия, разписана за пръв път в периода на прехода от правителството на ГЕРБ.

Направихме сериозни промени в Закона за водите, за съжаление не достигна времето за бъдат гласувани от парламента. Според нея 28 водни дружества са напълно достатъчни на България, затова трябва да се предприеме процес по сливането и окрупняването им. Заедно със Световната банка правим промяна и в самия воден регулатор, който е въпрос на време да бъде отделен в самостоятелен, а не както е в момента смесен, а фокусът пада върху енергийния, смята Лиляна Павлова.

Според нея трябва да се отдели приоритетно внимание на изграждането на пречиствателни станции за питейни води, в момента 20 области на страната са на режим на водата, посочи още Павлова. Сега акцентът е поставен върху пречиствателните станции за отпадни води.

Самият процес по утвърждаване на бизнес плановете отнема много време и много често исканията на ВиК се отхвърлят. Липсват инвестиции, трябва да се развива публично-частното партньорство, само европейското финансиране не достига. Не трябва да се строят само пречиствателни станции, но трябва да се направи достъп до питейна вода. Трябват ни пречиствателни станции както за питейни води, така и за отпадни.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (328):
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали за купуване на гласове от ДПС във
Варненско
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
03.08.2013 Правителството смени ръководството на компанията-преброител на изборите
21.07.2013 ДПС похарчило по 9,95 лв. за глас на изборите
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).