Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лъчезар Иванов, бизнесмен: Догодина ледената пързалка в Морската ще заеме цялото езеро
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 04.12.2008Коментари (0)2613
© Impact Press Group
Пързалката в Морската градина вече радва варненци
Лъчезар Иванов е роден на 30 май 1966 г. в Плевен. Завършил е автотранспортен техникум. Не живее в България от 1988 г. Обиколил е 29 държави, преди да се установи в Испания. От 12 години е в Барселона. Там започнал да се занимава с производство на ледени пързалки и създал фирмата "Very N'Ice", която освен в Испания вече разполага с офиси и производствени бази и в Аржентина. Фирмата продава и предлага под наем ледени пързалки не само в Латинска Америка, а в цял свят, дори и в Азия. В момента "Very N'Ice" завладява Балканите, като пробива на пазара в България, Румъния, Гърция и Турция.


- Вие сте един успял българин зад граница. Имате бизнес в Испания, а създадената от Вас система за ледени пързалки няма аналог в света. Как постигнахте този успех?
- Имам фирма, която прави около 10 открити преместваеми ледени пързалки за един зимен сезон. Те се продават или дават под наем. Това са преди всичко открити зимни пързалки. Правим и съоръжения, които могат да се ползват през лятото, но те са предимно в закрити или палаткови помещения - с климатик. Това е важно, защото на Ибиса температурите могат да достигнат 50 градуса, но и там сме монтирали ледена пързалка.
Системата, която предлагаме, е единствената екологично чиста в света. Тя ползва екологично чистия газ 470С, гликолът, който се използва, също е екологично чист - той може дори спокойно да се дегустира, защото не представлява опасност. Машините ни са възможно най-звукоизолирани. Системата, освен това, е единствената в света, която позволява да се правят ледени пързалки с всякакви форми - пръстеновидна, триъгълна, ромбовидна. Това прави технологията уникална не само в България, но и по цял свят. Моите пързалки имат още един плюс, който ги отличава от всички останали - те практически не текат. При мобилните пързалки по принцип все капе вода от леда, а при моите не пада и капка.
Монтажът е много лесен - извършва се с два ключа - номер 7 и 13. Не се изисква специална поддръжка. Технологията позволява още да се обикалят всички страни на пързалката, докато при останалите достъпът е ограничен - само до една или две от страните.

- Какво е обяснението за тези уникални предимства?
- Една от причините е добрата изолация. Тя е толкова добра, че постигаме 30 - 60% икономии на електроенергия. За разлика от останалите системи, нашата разполага с 4 см изолация, като за нея използваме и пясък. Така пързалката е своеобразна модификация на професионалните стационарни зимни пързалки като тези за хокей например. Аз преработих този вариант и го приспособих към изискванията за мобилните пързалки. За разлика от стационарните пързалки обаче не ползвам цимент, а разчитам на пясъка.

- Имате средно образование. На какво се дължи Вашата находчивост?
- Завършил съм автотранспортен техникум, но съм изкарал много курсове - имам 5 дипломи за реставратор, консерватор, препаратор. Работил съм в Историческия музей в Плевен. Така имах възможността да работя и съвместно с Петър Берон.

- А как решихте де се захванете с ледените пързалки?
- Всичко стана съвсем случайно. 8 години работих в Барселона към фирма за басейни - мобилни, бързо конструиращи се. Там бях инженер техник и директор. След като във фирмата се появи идеята да се правят и временни ледени пързалки, аз предложих на шефа си да модифицираме технологията. Той ми отказа с мотива, че е безсмислено да променяме нещо, което се използва в цял свят. Аз обаче реших да направя една пързалка и да я тествам. След първата проба направих някои малки подобрения и системата заработи. Така се захванах с този бизнес. Първите ми пързалки, естествено, бяха произведени за клиенти в Барселона, но след това бизнесът се разрасна.

- Има ли пързалка, с която много се гордеете?
- Да, това е единствената открита кръгла ледена пързалка в Европа. Тя е в Ливърпул и специално за нея направихме и осветление вътре в леда. Тази пързалка беше открита на 11 октомври миналата година и сега се монтира отново. Тя бе една от най-големите атракции в Европа. Намира се в един от най-големите паркове на Ливърпул, на брега на езеро. После беше преместена до летището в града, от там отиде в Манчестър, а сега отново се върна на първоначалното си място - в парка. Вече имаме много поръчки за кръгли и пръстеновидни пързалки. Най-голямата кръгла пързалка е в Маями. Моята е първата в Европа.

- В колко страни имате пързалки?
- Вече не знам - почти в цял свят - във Венецуела, Мексико, Аржентина, в цяла Латинска Америка, из Европа и дори Азия. Това лято направихме първата открита писта за кънки в Буенос Айрес.

- Имате ли частни клиенти, които просто искат да създадат лукс в дома си?
- Да, имаме например много поръчки за рождени дни - богати хора наемат пързалки за своите празници. Става въпрос за съоръжения с размери 10/15 или 10/10 метра. Има доста заможни чужденци, които разполагат със собствени пързалки в своите къщи или вили.

- Във вашия дом има ли пързалка?
- Не. Преди се пързалях, но вече не.

- Какви други атракции предлагате?
- Предлагаме и басейни за воден волейбол, мобилни басейни с изкуствени вълни, с възможности за кану, за сърф.

- Вие развивате международна дейност. Усещате ли вече финансовата криза?
- Определено, поръчките намаляха, но търсим нови възможности на пазара. В момента работим върху нови конструкции, имаме идея те да имат вид на опушено дърво, за да придадат по-новогодишен вид на пързалката. В крайна сметка, това са пързалки за развлечение и не трябва да имат олимпийска визия. Важно е да има красота и разнообразие.

- Все пак тази уникална система направи ли Ви богат?
- По-скоро богат по душа. Бизнесът е успешен, но не се печели много, защото съоръженията са твърде скъпи. В този бизнес се въртят много пари, но печалбата не е голяма. Това до голяма степен се дължи и на факта, че не всички могат да инвестират в подобни атракции. Наемът на една пързалка в Европа например струва около 40 000 евро на месец. Разходите са страшно големи, а сега кризата ги увеличи още. Миналата година направихме 12 пързалки само за Испания, сега там бяха поръчани 2 пъти по-малко - само 6. Ситуацията ни принуждава да сваляме цените, за да не губим клиентите си.
Обикновено обаче пързалките изкарват печалби чак през втората година след монтирането си. Всичко е скъпо - системата, бордовете, гликолът, тръбите, че и кънките (за една пързалка от 300 кв. м са нужни около 250 - 300 чифта).

- Колко струва да се пързаляш с кънки в Европа?
- В Европа забавлението излиза на цената на едно кино - около 6 евро. Тук със сигурност цените са съобразени с възможностите на българина.

- Има ли възрастови ограничения за посетителите на ледените пързалки?
- Не, възрастта няма значение. Важен е обаче размерът на крака, тъй като най-малките кънки са 28-и номер. Иначе казано, ние каним всички - от 28-и до 48-и номер.

- Колко струва пързалката, която е монтирана в езерото в Морската градина във Варна?
- Тя е изцяло частна инвестиция - общо около 200 000 евро. Разчитаме на това съоръжение и за да рекламира дейността ни тук. Неслучайно избрахме Варна - най-добрия град за живеене в България.

- Но Варна е все пак морски град, имате ли идея и за морски атракции тук?
- Определено. Вероятно ще предложим някакви екстри с изкуствени вълни - за сърф или кану например. Още е рано да говорим за тези планове, сега усилията ни са насочени към ледената пързалка. Догодина предвиждаме възможността ледената пързалка в Морската градина да обхване цялата площ на езерото - сега тя е разположена на част от него.

- Очаквате ли и други поръчки на ледени пързалки?
- Да. Разбирам, че в България вече се правят по 5 - 6 ледени пързалки на сезон. За съжаление, обаче трябва да призная, че у нас не се работи лесно - често се оказва, че не можеш да разчиташ на точност и коректност от страна на български фирми.

- Освен това кънките у нас не са така популярни като в други страни по света...
- Неслучайно това е открита пързалка. Това е част от удоволствието. Има страни, където кънките и стиковете за хокей са начин на живот. България няма традиции в тези спортове, но феновете на пързалянето непрекъснато се увеличават. Установено е, че то има изключителен ефект и за поддържане на фигурата, за развиване на всички мускули на тялото - точно както и плуването. Доста жени дори отслабват на кънките. Ето защо в развитите страни има най-много плувни басейни и ледени пързалки.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: