Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лятото "хлопа на вратата", но носи стар проблем на Варна
Автор: Димитър Щерев 08:13 / 22.04.2024Коментари (2)4280
© Varna24.bg
Активният летен туристически сезон наближава, но и носи стар проблем на Варна. Температурите се повишиха, хората плъзнаха из централната част на града и Морската градина. Голяма част от младите варненци и гости на града се възползват от услугите на електрическите тротинетки, но продължава проблема с безразборното им оставяне по тротоарите, след изтичането на платената услуга. Така превозните средства се превръщат в бариера за пешеходците, които трябва да ги прескачат или заобикалят. Най-много от това страдат майки с колички, лица с увреждания.

Лошото е, коментират граждани за Varna24.bg, че и електрическите тротинетки, и новите електрически велосипеди биват изоставяни по тротоарите с дни. Да е за няколко часа – проблем няма, но дълго време не биват измествани от фирмите, което вече е пречка за хората, казват те.

Проблемът продължава, въпреки че в края на февруари бяха приети нови правила и санкции, свързани с електрическите тротинетки. Това стана след гласуване в транспортната комисия към Общински съвет – Варна. Промените са част от Наредбата за организация на движението  на територията на общината и са внесени от групата на ГЕРБ в местния парламент.

Припомняме ви за част от измененията. Те предвиждат ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Водачите няма да има право да ги управляват по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки, както и площи, предназначени само за пешеходци, с изключение на обозначените за това места. Tротинетките ще може единствено да се бутат, защото разрешената скорост ще бъде до 5 км/ч. При нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лв.

Същата е финансовата санкция и за неправилно паркиране. Промените в наредбата предвиждат забрана за паркирането в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт и др. Собствениците или операторите, които предоставят електрически тротинетки под наем, ще бъдат задължени да използват софтуерна технология за ограничаване на скоростта в зависимост от зоните на движение, както и за предотвратяване на паркирането извън определените за това места.

При нарушение на ограничението за скорост имуществената  санкция за юридическите лица ще е между 500 и 1000 лева. За паркиране на електрическо превозно средство извън определените за това места фирмите ще се санкционират с 500 лева, като за повторно нарушение глобата ще бъде в размер между 800 и 2000 лева.

Собствениците или операторите, предоставящи под наем електрически тротинетки, ще бъдат задължени  не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа – в почивни, след констатирано нарушение да премахват неправилно паркираните превозни средства. Ако това не се случи, имуществената санкция за юридическото лице ще бъде в размер на 300 лева, а при повторно извършване – 500 лева.

През февруари бе гласувано промените в наредбата да влязат в сила след определяне на местата за паркиране и след разгласяването й чрез обявяване на интернет страницата на Общински съвет – Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.04.2024 г.
0
 
 
проблемът е в това,че ползващите оставят тези превозни средства както им падне,т.е опираме до възпитанието.Не ни е виновна Общината,фирмите-собственици-виновни сме ние че ги оставяме безразборно.
Aнонимен
на 22.04.2024 г.
0
 
 
регулациите са чудесни-само да ми кажат кой и как ще контролира изпълнението на наложените правила.Защото иначе остават само като пример на безполезни предложения.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: