Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Любопитна изложба ще бъде открита днес във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:42 / 03.07.2024Коментари (0)661
©
Последните произведения на талантливия художник Атанас Хранов акостират в изложбеното пространство на Арт Галерия Le Papillon във Варна от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. С голяма радост и не малка доза нетърпение екипът на галерията среща "Дирижабъла" от идеи, копнежи, "вероятни пейзажи“ и "чезнещи лица“ с почитателите на съвременното изобразително изкуство. Творчество на Хранов винаги вълнува, привлича и със сигурност оставя следа в съзнанието на всеки, докоснал се до него. Приключението, в което ни въвлича сега този великолепен творец е завладяващо както с майсторската си, дори магична живопис, така и с триизмерното, дори сюрреално усещане на пространството и обектите, които убедително създава. Дали с пластичното им скулптурно вграждане или с изящното им изписване, творбите му са своеобразно извисяване над дребното и конкретното, за да видим важното и значимото в емоционалния космос от взаимовръзки. Хранов ни поставя в теоретично фантазно пространство чрез сложни живописни тонове, релефни напластявания и линии, показващи скрити, кодирани посоки и носeщи белезите на времето и историята. Намесвайки метафората, авторът ни напомня, че нашето съзнание като един "Дирижабъл" по пътя си събира много спомени, осъществени и неосъществени мечти, въжделения, вълнения. Този емоционален багаж, прикрит под пъстрия балон на представата на личността за живота, добива почти материална форма на вещи и придобивки. "Дирижабълът“ на Атанас Хранов е колкото сложно превозно средство в пространството, толкова и просто символ и той не лети с хелий, подвластен на божиите въздушни течения, а със средствата на илюзорната живопис и свободното въображение, където информацията от всеки реалистичен обект носи послание за нещо друго. Хранов, в обичайната си роля на пътешественик из познатото и неопознаваемото и на Маг, предизвикващ мисловна и спонтанна реакция, ни води от една цел към друга цел. Всяка негова творба стимулира нашия летеж. И ако последваме дирижабълската алегория и искаме да се издигнем по-високо, се освобождаваме от излишния натрупан багаж от неща, без които можем. В настоящата експозиция за този полет стимулира едноименната му творба, която с мащаба си и фантазността си от разпознаваеми негови символи и образи, мигновено създава физическо усещане за полъх от вятъра.

Веднъж потопили се в примамливия магичен свят на пловдивския художник с неизчерпаема фантазия, смелост и изящни умения, всяка следваща среща с артистичния му талант е очаквана с вълнение и нетърпение от искрени почитатели и любители на стойностното изкуство. А той отново изненадва с нетипичен поглед и още по-нестандартно изпълнение на така характерните за магично-живописния му подход пластични решения за изграждане и вграждане на обекти. На пръв поглед хаотично разположени, без видима връзка помежду си, те всъщност съставляват парченца от имагинерен пъзел, разказващ конкретни случки и емоции.

Атанас Хранов работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете с майсторството на виртуоз. Перфектно владее дървото и го използва както в скулптурните си творби, така и в живописта. Почеркът му е категорично разпознаваем не само с виталната, свободна и изящна живопис, но и със смелата комбинация на пластични решения, често отлети от бронз, сребро или артистично употреба с друга функция на вещи от бита. Отличителен белег е доминиращото присъствие на орнамента, изведен до чист знак. В творбите му усещането за небе и море силно присъства независимо от абстрактния начин на изобразяването им и комбинацията от отчетливи детайли, създаващи многобройни асоциации. Тоновете са нанесени с мекота и с тънки наслоявания на сложни цветове, избистрени и едновременно внушаващи дълбочина и обем на предметите и пространството. Хранов стимулира асоциативната мисъл у зрителя, убедително създава чувството за лекота и ефирност и вдъхновяващо предава емоциите от своите преживявания, философски търсения с намигването от мъдреца.

Заповядайте на откриването на изложбата на 03.07.2024 г. /сряда/ от 19:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12, за да полетим с творбите на Атанас Хранов!

Експозицията може да бъде видяна до 7-ми август 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: