Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лют скандал, заради преименуване на варненски местности с турско-арабски имена
Автор: Екип Varna24.bg 17:03 / 23.03.2012Коментари (13)4688
© Varna24.bg
Лют скандал се развихри в комисията по култура към местния парламент, а поводът беше искането за преименуване на варненски местности с турско-арабски имена, предаде Дарик.

Предложението е на ВМРО, която настоява 11 селищни образувания край Варна да бъдат прекръстени. Сред тях са "Боклук тарла", "Караач текке", "Балъм дере", "Ментеше", "Акчелар".

Искането на войводите беше отхвърлено от администрацията с аргумента, че преименуването на местности може да се извърши само на национално равнище, тъй като топонимията била част от националната сигурност. За да се извърши промяната, е необходимо още задълбочено проучване на общественото мнение и съгласуване с научни, обществени и финансови институции, заяви Станка Димитрова, директор на дирекция "Култура и духовно развитие". Според нея промени в топонимията на който и да е район не бива да се извършват на парче. "Едно от предложенията е местността "Ваялар" да се нарича "Връбница". А как тогава ще наричаме един поток, който минава през нея и е с гръцко име - Фадерико дере", каза Димитрова.

Общинският съветник Костадин Костадинов веднага опонира на шефката на дирекцията по култура. Той изтъкна, че има валиден указ от 1975 г., според който всички географски наименования на неразбираем език подлежат на промяна. "Топономите с национално значение се подменят от Министерски съвет, а онези на общинско ниво - от съответната местна власт", изтъкна зам.-председателят на ВМРО. По думите му в много общини има практика за преименуване на местности с турско-арабски имена, като най-пресният пример е от Бургас. През септември миналата година в крайморския град бяха сменени 523 имена.

"Ако националната сигурност изисква на територията на общината да има местности като "Боклук тарла", "Кочмар", "Балъм дере", аз с най-голямо удоволствие ще си оттегля предложението", увери Костадинов, който напусна заседанието на комисията разярен.

По време на дебатите председателят на комисията Даниела Димова изтъкна, че преди да се вземе решение, трябва да се чуе мнението и на хората, които живеят в тези местности. "Те вероятно ще искат промяната, но ние сме длъжни да ги изслушаме", категорична бе Димова.

"Хубаво е по принцип хората да се питат, но интересното е, че при нас демокрацията и демократичните правила се прилагат избирателно. Преди два месеца бяха наименувани нови улици в "Бриз". Някой от хората, които живеят там, да беше питан? Същата тази комисия по култура, без каквито и да е двоумения, за 2 минути взе решение, с което даде имена на 20 или 30 улици", възрази Костадинов. "Тогава да беше повдиган въпросът за работна група, експерти, обществено обсъждане. Не!? В един момент обаче се оказва, че когато трябва да сменим името на "Боклук тарла" или на "Ментеше", възникна проблем и трябва да се допитаме до специалисти. Чак се чудя, че не се обръщат до арменския поп за помощ", каза общинският съветник.

Той е категоричен, че промяна на имената няма да струва нито една стотинка - нито на общината, нито на Общинския съвет. "Като цяло, който не вярва, нека да звънне в една работеща и активно развиваща се община като Бургас, която просто унищожава Варна, не за това че са по-добри, а защото при нас въобще не се работи", скочи Костадинов.

В крайна сметка комисията по култура реши да бъде сформирана работна група с председател д-р Петър Липчев, а членовете й допълнително ще бъдат уточнявани. В края на май тя трябва да излезе с първи доклад, а през юни - с втори, относно преименуването на улиците.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Pavlin Georgiev Georgiev
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: