МБАЛ "Света Марина" с нови успехи при лечение на инсулта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:02 / 11.09.2012
1464
През месец август 2012 г. в Отделението за интензивно лечение на неврологичните болести при Втора клиника по Нервни болести - УМБАЛ "Св. Марина" - Варнабе е проведена стотната тромболиза на пациент с остър исхемичен инсулт.
Втора неврологична клиника е специализирана в лечение на спешните състояния в неврологията. Първата интравенозна тромболиза в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна е проведена през месец април 2007г. За периода 2007-2009 г. са хоспитализирани 2935 пациенти с остър исхемичен инсулт. За този период проведените тромболизи са 0.7% (при 20 пациента). За периода 2009-2012г. са хоспитализирани 4493 пациенти с остър исхемичен инсулт, като при 1.9% (83 болни) е проведено тромболитично лечение. Към днешна дата тези показатели доближават клиниката до изискуемия Европейски стандарт за проведени тромболизи от 2%. Това е постигнато за първи път в България благодарение на усилието на различни специалисти от болничната и доболничната помощ.

Грижата за болния с остър исхемичен инсулт в гр.Варна благодарение на усилията на различни институции обедини персонала на центъра за спешна медицинска помощ, спешния център към УМБАЛ "Св. Марина" - Варна и различните специалисти от отделението по образна диагностика, клиничната лаборатория и отделението по неврология. Комуникацията и добрата съвместна работа на тези звена са от изключителна важност за навременното лечение. За цитирания по-горе период в резултат на непрекъснати срещи и обучение на персонала от различните звена се повиши броя на болните, получили тромболиза. 

Тромболитичното лечение скъсява болничния престой, намалява вътреболничната смъртност и повишава шансовете на всеки болен с остър исхемичен инсулт да се чувства пълноценен в семейството и в обществото.

В резултат на тясно сътрудничество между специализираните клиники в УМБАЛ "Света Марина" - Варна, се определят рисковите фактори при пациенти с мозъчно - съдова болест и съответно най- подходящата терапия. Поставят се основите на превантивна медицина с определяне на мозъчно-съдовия риск при пациенти с множество рискови фактори за мозъчно съдова болест. Провеждат се интердисциплинарни срещи за промотиране на съвременни медикаменти за превенция на инсулти при възрастни пациенти. До този момент единствено Дабигатран 150мг намалява значително - с 25% риска от поява на исхемичен инсулт при пациенти с ритъмни нарушения спрямо прилаганите до момента медикаменти.

Във връзка с представяне на гореизложените данни на 12.09.2012г. (сряда) в 14 часа в информационния център на 9 етаж в УМБАЛ "Св. Марина" ще се проведе среща на специалисти, ангажирани с превенция и лечение на острия исхемичен инсулт.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Потоп във Варна: Вижте това видео
Нагла кражба във варненски мол!
Самоубийство потресе Варна рано тази сутрин! Мъж скочи от Аспарух...
Слънчево ще бъде времето по морето днес
Избраха новата Miss Globe Bulgaria на церемония във Варна
Проблемът с изборите във Варна остава нерешен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).