Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МОЛ-но отстъпление
Автор: Екип Varna24.bg 09:05 / 01.03.2009Коментари (0)1448
©
- Четох някъде, че едни от наемателите във варненския мол се опаковали през нощта и се изнесли по терлици.

- Това онези от началото на месеца ли са, или има и нови бегълци?!

Да се чуе подобен разговор вече дори не е необичайно, защото от началото на февруари проблемите с големите търговски центрове, които изникнаха през последните години във всеки по-голям град, започнаха да се появяват. Ситуацията засега е усложнена само във Варна. Оттам тръгнаха броженията на немалко от търговците. Те са недоволни, че собствениците на центъра поискаха по-високи наеми, а оборотите им падат.

В началото на месеца стачкуваха служителите в повече от 50 от магазините в „Мол Варна". Още тогава от сравнително новата Българска ритейл асоциация (БРА) предупредиха, че подобен развой на събитията може да се очаква и в някои от другите големи търговски центрове в страната. Загубите, генерирани от наемателите на обектите в „Мол Варна", биха могли да предизвикат фалити в цели търговски вериги и дори да доведат до затваряне на някои от успешните им магазини в софийските молове, изчисляват от БРА. Засега прогнозите на сдружението, в което членуват около 100 фирми, работещи в сферата на търговията на дребно, остават несбъднати.

В началото на февруари собствениците на два от магазините в най-големия мол в морската столица се обръщат към представителите на мениджмънта, за да търсят „приемлив вариант за редукция на наемите или да им бъде разрешено да напуснат наетите обекти по взаимно съгласие". След като са получили категоричен отказ, те се принуждават „да спасят поне част от инвестициите си, като изнасят стоката и оборудването си през нощта".

Случаят е описан в становище на БРА, което беше разпространено официално до медиите. Беше отчетено също, че вече има 9 опустели помещения в търговския център. Нещо повече, от БРА предупреждават, че ако не се стигне до бързо споразумение с мениджмънта на мола, магазините си ще затворят и други наематели. Което, ако от инцидент стане тенденция, заплашва сериозно приходите в „Мол Варна".

За главния мениджър на търговския център във Варна Ивайло Иванов няма логика исканията да се отправят към тях, тъй като проблемът със стачките е трудовоправен казус, който следва да се урежда между наемателите и търговския персонал. Освен това Иванов смята, че няма основания за недоволство, тъй като посещаемостта в мола не е спаднала. Неговата статистика сочи, че търговският център се посещава всеки ден от 7000-8000 души, като в пиковите часове през почивните дни броят им достига до 18 000 души.

Неоправданите свръхочаквания

Съвсем наскоро изпълнителният директор на веригата супермаркети „Пикадили" Стефан Косев коментира, че в самото начало целият сектор е бил обхванат от своеобразна еуфория и от ентусиазма на чуждестранните инвеститори, които привнесоха този тип търговски центрове в България. Не бяха малко и предприемачите, които се отнасяха скептично към гигантоманията да се строят молове във всяко населено място.

„В началото и клиентите, и наемателите бяха свръхоптимистично настроени по отношение на търговските центрове", казва Стефан Косев. Според него разликата между преди и сега е, че в самото начало за някои от обектите търговците са били склонни да наддават, но сега пазарната ситуация е доста по-различна. Оборотите на търговците се свиват, защото потреблението намалява. В същото време собствениците на моловете искат по-високи наеми, защото според тях те не са променяни повече от година.

Сигналите отвъд океана

Слабото потребление в САЩ оказва натиск върху търговските вериги, които са изпаднали в затруднение. Това става все по-сериозен проблем за собствениците на молове, пише Wall Street Journal. Последната жертва е Linens'n Things Inc., верига от 500 магазина за стоки за дома, която планира да поиска съдебна защита при фалит. Компанията изпитва недостиг на налични средства и снабдителите й са спрели да изпращат продукти.

За собствениците на молове подобни проблеми са грубо събуждане след последните няколко години на бурно развитие, когато потребителите теглеха заеми, за да обзавеждат новите си жилища. Очакванията са за намаляване на заетите търговски площи, което означава по-слаб ръст на наемите за всички собственици на молове.

Пазарната конюнктура се влошава допълнително от новото строителство, което осигури още търговски площи, или ръст с 3.5% спрямо 2008 г. за 54-те най-големи търговски обекта в САЩ. В същото време се очаква търсенето да оправдае едва една трета от новото предлагане.

От Международния съвет на търговските центрове (ICSC) прогнозират, че близо 5800 магазина ще бъдат затворени тази година. За сравнение - през миналата 2008 г. бяха закрити 4600, а пикът беше постигнат преди около пет години, когато бяха закрити 6300 магазина.

Еуфорията продължава

316 300 кв. м търговски площи се очаква да бъдат завършени до края на тази година в България, сочат оповестените в сряда данни от доклада за пазара на агенцията за недвижими имоти „Форос". От фирмата са изчислили, че след пуска в експлоатация на новите търговски центрове на 1000 души от населението ще се падат над 42 кв. м търговска площ само в моловете. През 2008 г. общата площ на работещите търговски центрове в страната е била 187 460 кв. метра.

От посредническата агенция прогнозират, че наемателите в търговските центрове ще настояват за понижаване на наемите. Най-вероятно е инвеститорите да допуснат повече компромиси, за да осигурят по-голяма заетост на обектите си.

Данните на компанията за бизнес имоти Colliers International в България показват, че най-високи са наемите в търговските центрове в столицата. За квадратен метър в София се плащат между 30 и 60 евро. Във Варна и Пловдив цените варират от 30 до 45 евро, а в Бургас - между 24 и 45 евро.

За разлика от силния периода 2006-2008 г., когато новите търговски центрове никнеха като гъби след дъжд, тази година ще бъде белязана от замразени обекти.



Източник: Money.bg



Още по темата: общо новини по темата: 8
19.05.2009 »
18.05.2009 »
17.05.2009 »
11.02.2009 »
10.02.2009 »
09.02.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Бури и градушки 2024
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: