Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МТСП разработи нов проект за насърчаване на заетостта
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 06.03.2009Коментари (0)1035
©
Националната програма "Нова възможност за заетост" е нов проект на Министерството на труда и социалната политика, чиято основна цел е ограничаване на безработицата и осигуряване на нова заетост на регистрирани в бюрата по труда лица, останали без работа в резултат от икономическата криза в страната.

Тези лица могат да ползват всички предоставяни от бюрата по труда услуги, но и включване в различни форми за обучение за възрастни и осигуряване на заетост за период не по-малък от девет месеца. Целта е да се съкрати престоят им на пазара на труда посредством включване отново в активна трудова дейност, а оттам и да се ограничат предпоставките за тяхната деквалификация, изгубването на умения и трудови навици, намаляването на доходите и влошаване на жизнения стандарт на съкратените лица и семействата им.

В програмата могат да се включат всички безработни, които са регистрирани в дирекция „Бюро по труда" /ДБТ/ и са освободени от работа след 1 ноември 2008 г. по инициатива на работодателя поради закриване или намаляване на производствената дейност /чл. 328, л.1, т.от 1 до 4 или чл. 331, т.т. 1, 2 и 3 от Кодекса на труда/ или на работника, поради съществени изменения в условията на работа /на основание чл. 327, т.т. 1, 2 и 3 от КТ/. Приоритетно в нея ще се включват освободени безработни - родители на деца с трайни увреждания до 18 години и на учащи деца до 16-годишна възраст или до завършване на средното им образование.

Работодатели по програмата могат да бъдат всички работодатели в страната, като лицата обект на програмата се насочват с предимство към онези, които през последните 12 месеца не са извършвали масови съкращения. Безработните обаче не се насочват към работни места при последния им работодател, както и не се включват в субсидирана заетост по нея по-рано от изтичането на един месец от регистрацията им в ДБТ. С приоритет се сключват договори с работодатели, разкриващи работни места в национални инфраструктурни обекти - изграждане и преустройство на транспортно-комуникационни мрежи и съоръжения; на други мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Програмата се финансира със средства от Държавния бюджет /ДБ/. При организиране на обучение - от ДБ се предоставят средства както за провеждане на обучението, така и за стипендия, квартира и транспорт на всеки курсист за времето на обучение. При наемане на безработни лица, обект на програмата, ежемесечно за срок от 6 месеца на работодателя се предоставят средства от ДБ за всяко наето лице за времето, през което е било на работа, покриващи разходите му за: трудово възнаграждение в размер на 240 лева, допълнителните и дължими от работодателя възнаграждения по минимални размери за основен платен годишен отпуск по чл.155 от КТ, по чл.40, ал.4 от КСО, както и дължимите осигурителни вноски. Важно уточнение е, че работодателите следва да осигурят допълнителен 3-месечен период за работа на наетите по програмата лица, след изтичане на периода на субсидирана заетост.

Националната програма „Нова възможност за заетост" стартира в края на февруари и работодателите, желаещи да ползват преференции по нея, вече могат да подадат заявка-спецификация в местната дирекция "Бюро по труда" с описание на работното място и изискванията за заемането му.
Повече информация по програмата "Нова възможност за заетост" може да се получи в съответните дирекции "Бюро по труда", както и от интернет страницата на Агенцията по заетостта - www.az.government.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: