МУ-Варна участва в Годишния конгрес на Европейската СПА асоциация в Литва

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:34
322
От 25 до 27 септември в гр. Друскининкай, Литва, се състоя Годишният конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA). В международния форум взеха участие над 220 професионалисти от 28 държави в балнео и СПА индустрията. В програмата на конгреса бяха включени модули с актуални теми, B2B семинари и Гала вечер за наградите за иновации.

Сред основните теми, дискутирани по време на конгреса, бяха по-широкото използване на балнеолечението и СПА услугите за детското здраве, нови програми в балнеологията и дългосрочни резултати, предизвикателствата, свързани с недостига на работната ръка, образованието в туризма, възможностите са превенция, балнеологични изследвания и развитието на СПА хотелите в СПА градовете. Други акценти в програмата бяха нововъзникващите тенденции в СПА индустрията и балнеолечението за намаляване на стреса, депресията и тревожността.

Представителят на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова – директор на дирекция "Акредитация, качество и проектна дейност“, бе част от международното жури, което излъчи победителите в отделните категории на тазгодишните награди за иновации "ESPA Innovation Award 2024“.

"Днес, след много години, отново преоткриваме ползите от природните ресурси и в частност на използването на морските и природни ресурси в таласотерапията. Като образователна институцията Медицински университет - Варна, работи по посока на подготовка на бъдещите екипи не само в медицината, но и в областта на балнео и СПА рехабилитацията. Създадохме магистърска програма "Рехабилитация, морелечението, уелнес и СПА“, в която има специализирани дисциплини за таласотерапия“, заяви проф. Костадинова.

"Работим съвместно с представителите на бизнеса и каним нашите колеги и партньори от СПА центровете от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм като гост лектори в магистърската програма, в програмата ни по кинезитерапия, както и в нашите нови проекти. Възнамеряваме да организираме няколко научноизследователски проекта за въздействието на природните продукти и терапии върху здравето на хората, като иновативният момент ще бъде обединяването им от идеята "One Health“ (единно здраве) – за здравето на хората, природата и цялата планета. Всяка година, вече повече от 8 години, ежегодно провеждаме фестивал "Море и здраве“, където се срещат изследователските, практическите, креативните и иновативни идеи на студенти, преподаватели, изследователи, медици и експертите от СПА и уелнес туризма“, добави тя.

Проф. Костадинова отправи специални благодарности към своите колеги в Медицински университет – Варна и в Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, като посочи, че екипната работа по програмите между бизнеса и академичните среди са формулата за изграждане на новатори в здравния и СПА туризъм.

Партньорството между Медицински университет – Варна и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм датира от 2010 г. Основната цел на сътрудничеството е обучение, съобразено с  пазара на труда, взаимодействие между академията и бизнеса, и в по-широк план – "ребрандинг“ на България като дестинация за здравен и СПА туризъм  за 4 сезона, превенция и добро качество на живота. През 2018 г. МУ – Варна получи специален приз на Годишните награди на ESPA в категорията за иновативни СПА изследвания и образование за магистърската програма "Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна се проведе важна среща на главните сержанти на командва...
Скъп айфон донесе глоба на млад варненец
10 години зад решетките за украинец, убил свой колега край Варна
Наградиха заслужили варненци
Три варненски университета откриха официално академичната си годи...
50 бебета са родени през 2024 година във Варна с помощта на общин...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).