Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МУ-Варна участва в Годишния конгрес на Европейската СПА асоциация в Литва
©
От 25 до 27 септември в гр. Друскининкай, Литва, се състоя Годишният конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA). В международния форум взеха участие над 220 професионалисти от 28 държави в балнео и СПА индустрията. В програмата на конгреса бяха включени модули с актуални теми, B2B семинари и Гала вечер за наградите за иновации.

Сред основните теми, дискутирани по време на конгреса, бяха по-широкото използване на балнеолечението и СПА услугите за детското здраве, нови програми в балнеологията и дългосрочни резултати, предизвикателствата, свързани с недостига на работната ръка, образованието в туризма, възможностите са превенция, балнеологични изследвания и развитието на СПА хотелите в СПА градовете. Други акценти в програмата бяха нововъзникващите тенденции в СПА индустрията и балнеолечението за намаляване на стреса, депресията и тревожността.

Представителят на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова – директор на дирекция "Акредитация, качество и проектна дейност“, бе част от международното жури, което излъчи победителите в отделните категории на тазгодишните награди за иновации "ESPA Innovation Award 2024“.

"Днес, след много години, отново преоткриваме ползите от природните ресурси и в частност на използването на морските и природни ресурси в таласотерапията. Като образователна институцията Медицински университет - Варна, работи по посока на подготовка на бъдещите екипи не само в медицината, но и в областта на балнео и СПА рехабилитацията. Създадохме магистърска програма "Рехабилитация, морелечението, уелнес и СПА“, в която има специализирани дисциплини за таласотерапия“, заяви проф. Костадинова.

"Работим съвместно с представителите на бизнеса и каним нашите колеги и партньори от СПА центровете от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм като гост лектори в магистърската програма, в програмата ни по кинезитерапия, както и в нашите нови проекти. Възнамеряваме да организираме няколко научноизследователски проекта за въздействието на природните продукти и терапии върху здравето на хората, като иновативният момент ще бъде обединяването им от идеята "One Health“ (единно здраве) – за здравето на хората, природата и цялата планета. Всяка година, вече повече от 8 години, ежегодно провеждаме фестивал "Море и здраве“, където се срещат изследователските, практическите, креативните и иновативни идеи на студенти, преподаватели, изследователи, медици и експертите от СПА и уелнес туризма“, добави тя.

Проф. Костадинова отправи специални благодарности към своите колеги в Медицински университет – Варна и в Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, като посочи, че екипната работа по програмите между бизнеса и академичните среди са формулата за изграждане на новатори в здравния и СПА туризъм.

Партньорството между Медицински университет – Варна и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм датира от 2010 г. Основната цел на сътрудничеството е обучение, съобразено с  пазара на труда, взаимодействие между академията и бизнеса, и в по-широк план – "ребрандинг“ на България като дестинация за здравен и СПА туризъм  за 4 сезона, превенция и добро качество на живота. През 2018 г. МУ – Варна получи специален приз на Годишните награди на ESPA в категорията за иновативни СПА изследвания и образование за магистърската програма "Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (460) 14%
Добре, но можеше и по-добре (443) 14%
Не се справи (624) 19%
Пълна трагедия (1729) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: