Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мач, но без празненства, за празника на ромите във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 08.04.2009Коментари (0)726
© Impact Press Group
Международния ден на ромите - 8 април, няма да бъде отбелязан от варненските роми заради липса на средства. Това съобщи за Дарик председателят на Федерацията на обединените ромски общности /ФОРО/ Васил Данев. Според изготвената програма за празника, 8 април трябваше да бъде отбелязан с мащабен концерт в Аспаруховския парк или поне скромно тържество в ресторанта под Общината. Заради липсата на средства обаче и двете идеи са пропаднали, разкри Данев.

От Община Варна е бил получен мълчалив отказ за финансиране на празничното честване на ромите. Искането за отпускане на финансова помощ в размер на 12 хиляди лева е било внесено в Общината преди повече от два месеца. Парите са били необходими за покриване на транспортните разходи на поканените гости от съседните страни Румъния, Македония, Сърбия и Гърция, обясни ромският лидер.

За последните 25 години броят на ромите във Варна се е увеличил двойно, като в момента те са над 50 хиляди. Международният ден на ромите 8 април пък се отбелязва само от циганите християни, разкри още лидерът на ФОРО.

Ромският празник все пак ще бъде отбелязан във Варна. От 10 часа на стадиона във "Владиславово" ще се проведе демонстрационна футболна среща между отборите на местните роми и районната администрация. Мачът е съвместна инициатива на район "Владислав Варненчик" и евродепутата Душана Здравкова. Варненката е осигурила част от наградния фонд, включително и лакомства за децата сред зрителите. След мача на малките ромчета ще бъдат раздадени дрехи по инициативата на районната администрация "Да облечем децата от "Владиславово".

Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион". На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война, както и годишнината от Първия международен конгрес на ромите, проведен през 1971 г. в Лондон. На срещата са приети общи цигански химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: