Мачта за изследване потенциала на слънцето и вятъра откриха над ТУ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:04 / 04.05.2010
849
Мачта за изследване потенциала на слънцето и вятъра, монтирана в двора на Варненския технически университет беше открита днес. Ректорът на ТУ - Варна доц. д-р О. Фархи обясни, че височината на измервателната метеорологична мачта е 34 метра. В изпълнение на проекта са разположени и функционират 15 метеорологични измервателни мачти във цяла Северна България с височина 60 метра на обща стойност 600 000 лв.

По думите на доц. Фархи, с реализацията на демонстрационната фаза на проекта „Развитие на специализирана инфраструктура за изследване на потенциала на слънцето и вятъра", България ще разполага с подробни карти на слънчевия и ветрови потенциал на определени места от територията на страната с възможност за продължаване на изследването до покриването на цялата и територия след приключването на проекта.

Той посочи още, че мачтата е оборудвана с анемометри за измерване на скоростта на вятъра на различни височини, два ветропоказателя за измерване на посоките на вятъра, сензори за измерване на глобалната слънчева радиация, атмосферно налягане, температура и относителна влажност за да се следят всички климатични показатели. Европейският парламент вече е приет доклад относно карта за потенциала на вятъра и слънцето в Европа. До 2020 година, делът на енергия произведена по този начин за България трябва да бъде 16 %.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).