Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Магистрат осъди комисията по досиетата
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 29.12.2008Коментари (0)964
Зам.-апелативният съдия на Варна Илия Пачолов е спечелил воденото от него срещу Комисията по досиетата, която го бе обявила за съдържател на явочна квартира.

На 26 юни тази година комисията оповести имената на съдиите, сътрудничили на бившите структури на Държавна сигурност. Тогава бяха споменати три имена на съдии от Варненския съдебен район. Според комисията, данни за сътрудничество са установени за Владимир Георгиев - съдия в Окръжен съд - Варна, Костадин Бандутов - председател на Районен съд - Провадия и на Илия Пачолов - зам.-председател на Апелативен съд - Варна. За разлика от първите двама, които бяха обявени за агенти, Пачолов бе посочен като съдържател на явочна квартира, а той самия за сътрудник на Икономическия отдел на МВР - Варна - ДС, с псевдоним "Юрист". Тогава в изявление за медиите Пачолов обясни, че като явочник го е посочил негов близък, който е бил щатен служител на ДС, като по този начин той го е вербувал без да знае. Щатния посочил апартамента, който Пачолов строял през 1985 г., като квартира, макар че къщата била готова 86-а, обясни тогава Пачолов за "Позвънете Новини".

"На 17 декември първоинстанционния съд - Административен съд София - град се е произнесъл по заведената от мен жалба. Аз получих копие от определението два дни по-късно. В определението си те са записали, първо, че няма как да е имало явочна квартира, след като апартамента ми е бил още в строеж.

Второ, че аз не съм знаел, когато името ми е било вписано като явочник и трето - абсурдно е да е имало някава дейност в подобна квартира. Тоест, след като са анализирали доказателствата, които им представих, магистратите са се съгласили с моето становище". Това обясни за "Позвънете Новини" съдия Пачолов. Той допълни, че съдът е разпитал и "вербовчика", който обяснил, че не е имало такава квартира. "Неясни са ми още мотивите му, защо ме писал като явочник. Не мога да кажа, че се радвам от решението на съда, понеже когато ти очернят името, нещата са трудно поправими. Все пак изпитвам морално удовлетворение", каза Пачолов. Той обясни, че до съд се е стигнало, след като комисията по досиетата, не анулирала сам своя акт, когато той им предоставил доказателства, оборващи твърденията им. "В Законът има един чл. 28, по който комисията може да анулира свой акт, когато са налице достатъчни доказателства, които го оборват. Даже не съм искал комисията по досиетата да се самосезира, лично им изпратих доказателствата. Нейният председател Евтим Костадинов обаче не ги предоставил за разглеждане на комисията", заяви съдия Пачолов. По неговите думи Костадинов му казал, че явочната квартира можела да бъде не само апартамента му, а и работното му място, което по това време е бил Варненският районен съд, където е делил една стая с настоящия съдия от Административен съд - Варна, Йова Проданова - Хаджолян. "Това обаче няма как да стане, понеже има една заповед от 1975 г. на тогавашния министър на вътрешните работи Димитър Стоянов, в която се казва, че явочни квартири не може да има в съдилищата. Тази заповед е скеретна и аз се запознах с нея понеже точно комисията я приложи в съда", каза още съдия Пачолов. Той добави, че е завел и второ дело срещу комисията - че не е анулирала акта и се е наложило да се стига до съд.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: