Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Магистърска програма на ВСУ ще подготвя експерти в областта на културното наследство
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 21.03.2013Коментари (0)991
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Опазването на културното и архитектурното наследство в България, е дейност със 120 годишна история. Достойна възраст, зад която се крие богат и разностранен път на развитие. Въпреки това в страната ни липсват образователни програми, които да подготвят кадри в тази важна област, чието значение нараства в условията на глобалното общество и стимулиране на културната идентичност и многообразие.

Нуждата от подготвени експертни кадри в областта на опазване на културното наследство се определя, както от работата на държавната и местните администрации, така и от все по-нарастващите потребности от квалифицирани екипи за разработване на проекти за консервиране и ревитализиране на архитектурните паметници и при разработване и промяна на законодателството в регионалното и градско планиране и опазването на околната среда.

Воден от мисията си да предлага адаптиран към потребностите на пазара на труда образователен продукт, Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" разработи програма за обучение на магистри в областта на опазване на културното наследство.

С разкриване на програмата се създават възможности за обучение на експерти в една специфична сфера на устройството на територията и архитектурата. Подкрепата на Министерството на културата на Република България ни дава основание да определяме тази програма като обществено значима, перспективна и съответстваща на новата Националната стратегия за културата, споделя ръководителят на програмата проф. д-р арх. Росица Никифорова.

Успешно завършилите курса на обучение придобиват висока квалификация в широк спектър от дейности, свързани с недвижимото културно наследство - експертизиране, проучване, проектиране, мониторинг, превенция и поддържане.

Освен авторитетни български преподаватели в програмата участва и екип на Политехника Милано, ръководен от проф. Маурицио Бориани. Италианският екип, който ще работи с българските студенти е с богат опит в експедиции по опазване на обекти от културното наследство по целия свят (Лаос, Пакистан, Виетнам, Египет, Италия, Албания).

Наред със стремежа на ВСУ"Черноризец Храбър" да предоставя качествени знания и да защитава с всяка своя програма присъдените му европейски знаци за качество и признаване на образованието в Европа - ECTS Label и DS Label, университетът е отговорен за развитието и просперитета на страната. С обучението на висококвалифицирани експерти в опазването на архитектурното наследство България ще затвърди достойното си място в националната и европейската културна история.

Обучението в магистърската програма "Опазване на културното наследство" включва усвояване на традиционни и съвременни методи за опазване и ревитализиране на културното наследство - консервация, реставрация, адаптация, реконструкция, модернизация, реновация, конверсия и др.

Завършилите магистри намират реализация в местните и централни органи на управление, в научните институти, в Националния институт за недвижимо културно наследство, в регионалните центрове по консервация и реставрация, в сферата на образованието, в музеите, в туризма, във фондации и неправителствени организации, граждански и браншови организации, чиито предмет на дейност е свързан с опазване на културното наследство, в специализирани медии и като участници в екипи за проектни и научни изследвания за архитектурно и урбанистично опазване, при разработване и промяна на законодателството в регионалното и градско планиране и опазването на околната среда.

Успешно завършилите получават квалификация "магистър по опазване на културното наследство".

В магистърската програма могат да се включат дипломирани магистри или бакалаври - архитекти и инженери. Срокът за записване е 31 март 2013 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: