Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Майка умря след преглед, девойка почина в болница
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 19.04.2011Коментари (1)2201
© Varna24.bg
Внезапна смърт застигна 30-годишна майка на две деца и 14-годишна тийнейджърка от Суворово. И двете са починали според лекарите ненадейно, без предварителни индикации, че това е възможно, в две различни болници. По ирония на съдбата трагедиите са се случили точно в Европейския ден на правата на пациента. Има ли грешка, или сянката на съмнението, която се е загнездила у опечалените, е неоснователна, ще кажат варненските прокурори.

Тази неделя около 21 ч. 30-годишната Пламена Георгиева влязла в банята, за да изкъпе 7-месечния си син. Държала го в ръце, когато й прилошало. Загубила равновесие, но все така стискала кърмачето. Паднала назад, най-вероятно съзнателно, за да опази рожбата си. При удара получила разкъсно-контузна рана в тила. Съпругът й незабавно позвънил на 112 за помощ. Линейка на "Бърза помощ" откарала майката и детето в Спешния център на МБАЛ "Св. Анна", където и двамата са консултирани заради получените травми. За Пламена, която се оплаквала от болки в тила, освен преглед от дежурния д-р Касабски бил назначен рентген на глава и консултация с неврохирург. След направените изследвания и манипулации семейството се прибрало у дома. Само няколко часа по-късно - в 2,45 часа се наложило съпругът на Пламена отново да търси помощ на телефон 112. Той с ужас установил, че жена му е в безсъзнание. До пристигането на линейката младата майка вече била издъхнала.

Д-р Веселин Николов: Вътрешно разследване ще покаже има ли пропуски

Вътрешно разследване по случая е започнал шефът на МБАЛ "Св. Анна" д-р Веселин Николов. За инцидента той научил вчера около 10,30 ч., а информацията му била подадена от личната лекарка на 30-годишната Пламена. "Ако има и най-малките отклонения от алгоритъма за добра медицинска практика, тези, които са виновни, ще бъдат наказани", коментира той. Още вчера малко преди обяд болничният управител свика всички лекари, ангажирани с лечението на младата майка. Според неврохирурга и направената рентгенова снимка на главата не е имало индикации за травма на мозъка. "Престоят на пациентката в Спешния център е продължил около час и половина. След това тя е изпратена у дома си с условието, ако почувства световъртеж, гадене или повръщане, да се върне за нова консултация", коментира д-р Николов. Част от разследването му за фаталната неделна вечер е и съдебномедицинската експертиза, която ще изготвят патоанатомите.

Момиченце почина след операция на апандисит.
Момиченце на 14 г. от Суворово е починало вчера в 7,30 ч. сутринта в УМБАЛ "Св. Марина". Тя е била приета в болницата в четвъртък с остър апандисит. Още същия ден малката пациентка била оперирана. Тъй като лечението е преминало успешно, а следоперативният период е бил безпроблемен, лекарите изписали девойката на следващата сутрин. Вечерта в петък обаче тя се почувствала зле. "Близките й я водят обратно в болницата и при ехографски преглед се установява, че има течност в корема", коментира шефът на сектор "Съдебна медицина" към Медицинския университет доц. д-р Добринка Радойнова, която заедно с още двама колеги извърши вчера аутопсия на детето. Лекарите преценили, че коремчето на момичето трябва да се отвори отново. При операцията се вижда, че не става дума за кръвоизлив или пък скъсани шевове. Въпреки това не става ясно откъде е течността. "Тя излиза нормално от упойка и остава в болницата под наблюдение", разказва д-р Радойнова. Вчера сутринта майката на дете от съседното легло вижда, че момиченцето се влошава. Лекарите се намесват незабавно, но нормализирането на жизнените показатели се оказва невъзможно.

Лекарите: Няма връзка между смъртта и проведеното лечение

"Ще направим всички морфологични изследвания, за да отговорим на въпроса защо момиченцето е починало. Не е имало изпускане на направените шевове и не хирургичните интервенции са довели до внезапните сърдечносъдова и дихателна недостатъчност с много тежък оток на белите дробове и мозъка. Установихме кръвенисти материи в стомаха и при реанимацията част от тях са влезли и в дихателните пътища, но не това е причината за изхода. Тепърва изследванията ще отговорят и откъде е течността в корема, заради която детето е постъпило втори път", коментира доц. д-р Добринка Радойнова.
От пресцентъра на "Св. Марина" съобщиха, че проведеното лечение е било в пълен обем и адекватно. За случая ръководството на болницата е информирало окръжната прокуратура - Варна.

Радослав Лазаров: Наблюдаваме случая с починалото дете

Все още не е образувано досъдебно производство по случая с починалото дете. Това съобщи за "Народно дело" зам.-окръжният прокурор Радослав Лазаров вчера следобед.
Той бе категоричен обаче, че държавното обвинение е уведомено и поема наблюдението, което ще се извършва с процесуални способи. Лазаров съобщи още, че аутопсията на починалото дете е започнала и се очакват резултатите от нея, като се въздържа от допълнителни коментари.


За втория трагичен случай в МБАЛ "Св. Анна" заместник-окръжният прокурор нямаше яснота. Той уточни, че ВОП не е информирана за случая.



Източник: в."Народно дело"



Още по темата: общо новини по темата: 1
19.04.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 19.04.2011 г.
0
 
 
ЩО ЗА ТЪПАНАРИ СА ТИЯ ЛЕКАРИ ДА НЕ НАПРАВЯТ СКЕНЕР НА Пламена Георгиева ,А САМО РЕНТГЕН ?!?!И ДА Я ПУСНАТ В КЪЩИ?!?!?! БЕЗОБРАЗИЕ! КОЛКО ОЩЕ ХОРА ТРЯБВА ДА УМРАТ ПО ТАКЪВ НЕЛЕП НАЧИН ?!? Лека им пръст на всички жертви на лекарската небрежност,но това не бива да продължава...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: