Майки от Варна правят родителски кооперативи за създаване на детски градини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:36 / 31.01.2011
2544
Майки от Варна се съюзяват в родителски кооперативи за създаване на детски градини. Мярката е резултат от недостига на места в детските заведения. По този начин родителите се изправят и срещу крайно остарелия според тях начин, по който биват възпитавани децата им в традиционните детски градини. Това заявиха през уикенда част от амбициозните родители.

Принципът на кооперативите, добре познати в столицата, а и в Европа, е обикновен - събират се родители, които дори не се познават помежду си, наемат помещение, разделят си разходите по гледането на децата, наемат педагог, което невинаги е задължително, и на ротационен принцип се грижат за децата.

"За нас родителските кооперативи са втори дом, семейство в семейството. В общинските детски градини децата се възпитават, като им се внушава чувството на страх и вина. Най-често задаваният въпрос от страна на деца, които посещават градини, е "Мамо, сега ще ме накажеш ли?". Не сме съгласни с факта, че ако децата се напишкат насън в детската градина, трябва да им се карат. Обикновено, когато ги оставяме сутрин, учителките там ни казват: "Не се безпокойте, ще поплаче и ще спре!" В кооперативите децата не плачат рано сутрин и се възпитават само в любов и хармония", заявиха част от майките.

Майките, решили да основат кооператив във Варна, са обединени около идеята, че това е добър вариант и за работещи родители, които не могат да се включат в ротационния принцип на отглеждането. Заетите през седмицата ще могат да почистват помещенията в събота и неделя, допълват организаторите, дори бабите и татковците могат да помагат.

В родителския кооператив бюджетът, грижите и вниманието се разпределят равномерно, без родителите да прибират печалба. Формата е все още на ниво идея и не е призната от българските закони, въпреки че в Западна Европа е регламентирана и работи добре.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).