Малък е броят на специалистите и центровете за деца с дислексия във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:57 / 02.05.2011
1115
Недостатъчен е броят на специалистите и центровете за деца с дислексия във Варна. Това каза Красимира Пенева председател на Асоциация на родители с деца с дислекция. По думите й в града има само един ресурсен център, в който обаче се приемат деца не само с този специфичен проблем, но и с други специфични образователни потребности, като обособен такъв няма. Проблем на родителите на децата с дислексия е и това, че не е достатъчен броят на логопедите, които се занимават дислексии. Пенева добави, че освен това децата страдащи от този вид заболяване трудно могат да се справят в училище, тъй като за тях няма предвидени специални учебници, както и специалисти, които да ги подготвят. Поради тази причина децата с такива нарушения трудно могат да се справят в училище и често не успяват да завършват заедно със своите връстници.

В момента се работи по закон, в който към групата на децата със Специфични образователни потребности (СОП) да бъдат включени и тези деца, тъй като в момента те не фигурират в тази група и съответно за тях няма много центрове, в които да им се помага от специалисти. Проблем според Красимира Пенева е и фактът, че няма статистика в България, която да показва, колко са децата страдащи от дислексия, като по този начин не може да се разбере и какъв е обхвата на този проблем. "В нашата асоциация членуват 14 деца, но често получаваме обаждане и от вътрешността на страната от родители, които ни търсят за съвети", коментира специалистът. През лятото децата се занимават с арт терапия, защото това е много полезно за тях.

Дислексията е неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои букви с други например "б" с "д" или "н" с "п". Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят. Дислексията не е вид умствено изоставане и дори понякога при наличието и се наблюдават феноменални способности в други направления.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).