Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Малък е броят на специалистите и центровете за деца с дислексия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:57 / 02.05.2011Коментари (0)1115
Недостатъчен е броят на специалистите и центровете за деца с дислексия във Варна. Това каза Красимира Пенева председател на Асоциация на родители с деца с дислекция. По думите й в града има само един ресурсен център, в който обаче се приемат деца не само с този специфичен проблем, но и с други специфични образователни потребности, като обособен такъв няма. Проблем на родителите на децата с дислексия е и това, че не е достатъчен броят на логопедите, които се занимават дислексии. Пенева добави, че освен това децата страдащи от този вид заболяване трудно могат да се справят в училище, тъй като за тях няма предвидени специални учебници, както и специалисти, които да ги подготвят. Поради тази причина децата с такива нарушения трудно могат да се справят в училище и често не успяват да завършват заедно със своите връстници.

В момента се работи по закон, в който към групата на децата със Специфични образователни потребности (СОП) да бъдат включени и тези деца, тъй като в момента те не фигурират в тази група и съответно за тях няма много центрове, в които да им се помага от специалисти. Проблем според Красимира Пенева е и фактът, че няма статистика в България, която да показва, колко са децата страдащи от дислексия, като по този начин не може да се разбере и какъв е обхвата на този проблем. "В нашата асоциация членуват 14 деца, но често получаваме обаждане и от вътрешността на страната от родители, които ни търсят за съвети", коментира специалистът. През лятото децата се занимават с арт терапия, защото това е много полезно за тях.

Дислексията е неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои букви с други например "б" с "д" или "н" с "п". Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят. Дислексията не е вид умствено изоставане и дори понякога при наличието и се наблюдават феноменални способности в други направления.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: