Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Малък варненски виртуоз покорява световни върхове
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 01.03.2013Коментари (0)1234
© Черно море
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В забързаното си всекидневие, натоварени с безкрайните си проблеми, често пропускаме да забележим малките звезди, които огряват бъдещето ни. Често забравяме, че децата ни са много талантливи, и улисани в дните си, пропускаме даже да им кажем браво. А те го заслужават. Във Варна има деца, целунати от Бога, дарени с чудото да правят живота ни по-красив и да ни карат да се гордеем с тях. Едно от тях е Емил.

Пет първи награди, две "Гран при", призове от 12 конкурса, концерти с Варненската, Шуменската и Врачанската филхармония, концерт-запис с Държавен симфоничен оркестър "Нова Русия" с художествен ръководител Юрий Башмет... Това са само малка част от постиженията на едно необикновено 12-годишно момче, родено край морето.

Шестокласникът Емил Бояджиев учи пиано в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна.
Свири от 5-годишен.

През 2006 г. постъпва в класа по пиано на Даниела Делева, а през 2007 г. е приет първи по успех в НУИ "Добри Христов". Едва 7-годишен участва в първия си конкурс - Международния музикален фестивал "Надежди, таланти, майстори" - Добрич. Съревновавайки се с над 300 участници, печели трета награда.

Най-големият му успех досега е голямата награда в XII международен телевизионен конкурс за млади музиканти "Лешникотрошачката" в Москва през 2011 г., един грандиозен проект на телевизия "Култура". Специалният приз, който получава Емил, е концерт-запис с оркестъра на Юрий Башмет и участие във фестивала "Москва посреща приятели".

Освен журито в този конкурс гласува и публиката, която му отрежда трето място.

"Това е един конкурс, специално създаден за талантливи деца. Той се провежда в 3 специалности - пиано, струнни инструменти и духови инструменти. Заявките се събират от цял свят по запис и се отбират по 16 деца във всяка група, които отиват в Москва. Тогава започва един много сложен тритурен конкурс. Той се излъчва директно по телевизията. Свири се с един от най-големите оркестри на Русия. Има много голям обществен резонанс, много е представително. До финала достигат само по три деца от всяка дисциплина", с вълнение и нескрита гордост в гласа разказва учителката по пиано на Емил, клавирната педагожка Мария Гинева.

Поглеждайки автобиографията на детето чудо, човек не може да остане равнодушен. Трудно е да си представим как толкова много талант се е събрал в едно дете.

На 7 г. Емил печели първа награда от конкурса "Върбан Върбанов" в Бургас, както и диплом "Много добре представил се" и награда от фондация "Люба Енчева" от конкурса "Светослав Обретенов" в Провадия.

9-годишен грабва първа награда от конкурса "Надежди, таланти, майстори" - Добрич, Албена. На същата възраст печели втора награда от конкурса "Млади виртуози" в София и първа награда от "Jeunesses International Music Competition" в Букурещ. Освен това през 2010 г. получава още трета награда от "Internationaler Klavier und Kompositions Wettbewerb-Carl Filtsch в гр. Сибиу, първа награда и специална награда от конкурса "Мила Михайлова" във Варна. Участва и в концерт с камерен оркестър "Анима" с диригент Константин Кукушев във Варна.

През 2011 г. изнася концерт с Варненската филхармония и печели втора награда от "7th EPTA-International Competition for Young Pianist" в Осиек, Хърватия.
Впечатляващо постижение на Емил през 2011 г. е "Гран при" и майсторски клас с концерт в Германия от конкурса "Надежди, таланти, майстори", Добрич, Албена. Отново през 2011-а 11-годишен той печели и специалния приз от конкурса "Лешникотрошачката" в Москва. Получава и "Гран при" с концерт във Виена от VIII международен конкурс "Франц Шуберт" - Русе. През тази година участва и в XII коледен музикален фестивал - концерт с Варненската филхармония.

Сред изявите му през 2012 г. са участия в концерти с Шуменската, Варненската и Врачанската филхармония, концерт по повод Деня на българската просвета и култура във Виена, концерт по повод откриването на XVII международен конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, както и концерт по повод откриването на III национален конкурс "Мила Михайлова".

През 2011 г. Емил получава приза "Дарование 2011" от кмета на община Варна Кирил Йорданов. Миналата година печели и награда "Варна 2012" в раздел "Изкуство".

"Преди да започна да свиря на конкурс, се притеснявам, но когато засвиря, вече ми минава и давам всичко от себе си - споделя Емил. - Обичам да ходя по конкурси, да се съревновавам, но все пак повече обичам да печеля", признава с усмивка пианистът. Той също предпочита да свири с оркестър, отколкото соло.

"От доста малък тръгна на изяви. И е много радостно, че завършват успешно, но като че ли и отговорността става по-голяма. Въпреки крехката си възраст той израства много бързо професионално. Заедно с това расте и желанието му да участва в големи проекти. Отдаден на провокациите, той се захваща с музика, трудна не само за изпълнители на неговите години. Има желание да свири заедно с много от известните имена, до които се е докоснал. Аз много се радвам, че има възможност да свири и с големи оркестри. Много е важно да се запознава с хубава музика. Безспорно конкурсите са много хубаво нещо. Приятно е да победиш конкуренцията, която е голяма, а като спечелиш 2 пъти, е още по-приятно. За мен е важно как ще се развие музикантски, защото конкурсите са до време. Той все още се развива и не е тясно профилиран само в една област в музиката. Иска да опита от всичко", разказва за младия пианист Мария Гинева.

Извън музиката Емил е обикновено 12-годишно момче. Когато не свири, обича да чете книги. И чете много. Има и много любими автори. Започва да ги изброява почти без да поема дъх и е трудно да се запомнят всичките - Карл Май, Майн Рид, Дж. Р. Толкин, Дж. К. Роулинг, Александър Дюма, Жул Верн, Александър Беляев, Айзък Азимов, Марк Твен... На някого от любимите си писатели е прочел всички издадени у нас книги. "Тъй както обича да свири неща, които не са му по мярка, така и чете книги, които не са за възрастта му", през усмивка споделя Гинева.

Но с книгите интересите на малкия Емил не спират. Той се захласва по астрономията, шаха и историята. С пари от спечелените награди си е купил хубав телескоп и комплект окуляри. Типично за момчетата на неговата възраст обича много да кара и колело. Компютърните игри обаче не са му интересни, предпочита да излезе с приятели и да кара с тях.

Активно изучава и чужди езици. Разговаря свободно на английски, а немският му е в начална фаза.
А съревнованията и големите предизвикателства пред него тепърва предстоят. В момента Емо се готви активно за два конкурса през април - за немска и австрийска музика, и за един от най-престижните родни конкурси - "Панчо Владигеров" в Шумен.

В момента се подготвя и за друго събитие. Избран е да участва в концерта на Варненската филхармония на 21 март.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: