Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мандрите отказаха кашкавала по стандарт
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 03.11.2012Коментари (9)782
©
Мандрите се отказаха да произвеждат кашкавал по държавна рецепта. Към настоящия момент нито едно предприятие не прави млечния продукт по БДС, съобщи за "Стандарт" Зоя Войнова, продуктов мениджър на млекопреработвателно предприятие. Тя се позовава на информация от Българската агенция по безопасност на храните. Повечето фирми произвеждат кашкавал, отговарящ на 100% на БДС, но не са минали през процедурата, позволяваща им да слагат отличителните етикети. Това каза зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки. Той обясни, че причината мандрите да бягат от държавната рецепта е тежката бюрокрация, през която трябва да преминат. Процедурата за получаване на разрешително за производство по БДС отнема около шест месеца. Първо се минава през одит, следва проверка от доктори и от Агенцията по храните. След това задължително трябва да има разрешително с подпис от земеделския министър, което не се знае защо се прави, коментира Присадашки. Последната стъпка към разрешителното за БДС е одобрение от патентното ведомство. Там пък се чака, докато се събере съвет, и професор, който разбира само от машиностроене, трябва да ти разреши да правиш кашкавал, допълва Присадашки. Според него себестойността на кашкавала по стандарт не е по-различна от тази на другия кашкавал от мляко и цените на тези продукти в магазините също са еднакви. Така че причината за отлив на мандрите от държавната рецепта не е липсата на пазар за продукта, а именно тежката процедура за получаване на право да произвеждат по БДС.

Качественият кашкавал, независимо дали е по държавна рецепта или не, трябва да отговаря на няколко изисквания. Можете да познаете добрия млечен продукт по гладката повърхност и цвета, който трябва да е бледожълт до кехлибарен. Това обясни Зоя Войнова, продуктов мениджър в млечна компания. Продуктът трябва да бъде с еднороден строеж, без наличие на отделни пластове и да е с равномерно оцветяване. Качественият кашкавал е еластичен, не се чупи при натиск. Той е умерено солен с характерен млечнокисел вкус и задължително е опакован в полиетиленови опаковки, обяснява Войнова. Цената на кашкавала вероятно ще продължи да се покачва, коментира още тя. Предпоставка за това е поскъпването на различни компоненти при производството му и основно скокът на тока и горивата. Ако прогнозата за поскъпване се сбъдне, вероятно ще има и отлив на потребители. По данни на производителите в момента хората предпочитат да купуват по-голямо количество стока, но на по-ниска цена, вместо да заложат на по-малко, но качествени продукти.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
С тези ниски доходи населението е принудено да купува този фалшив кашкавал, защото ако е по БДС, цената му ще се удвои като минимум.
Aнонимен
на 04.11.2012 г.
0
 
 
Очевидно ще наблягаме на вносна гауда. А нашенските производители да вдигат колкото си искат цената. И без това е по-висока от тази на гауда. Пък и качеството им е отчайващо...
на 04.11.2012 г.
+2
 
 
Естествено, че ще откажат. Това означава да спрат да слагат палмово масло и тем подобни неща.
+5
 
 
Добрият млечен продукт трябва да е опакован в полиетиленови опаковки?!?!? Хахахахах :):) Е, това хич не е насочване на вниманието към конкретен продукт :) По-голяма безсмислица обаче скоро не бях чувал :)
Aнонимен
на 03.11.2012 г.
0
 
 
Фрезко е качествен капкавал. А разните мандражии да не се правят на селски тарикати.
-5
 
 
Ами какво да слушат довчера бъркащи в кравешки задници да отговарят за човешкото здраве. Сега им дайте и да ни лекуват и цирка ще е пълен.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: