Мандрите отказаха кашкавала по стандарт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
15:59 / 03.11.2012
782
Мандрите се отказаха да произвеждат кашкавал по държавна рецепта. Към настоящия момент нито едно предприятие не прави млечния продукт по БДС, съобщи за "Стандарт" Зоя Войнова, продуктов мениджър на млекопреработвателно предприятие. Тя се позовава на информация от Българската агенция по безопасност на храните. Повечето фирми произвеждат кашкавал, отговарящ на 100% на БДС, но не са минали през процедурата, позволяваща им да слагат отличителните етикети. Това каза зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки. Той обясни, че причината мандрите да бягат от държавната рецепта е тежката бюрокрация, през която трябва да преминат. Процедурата за получаване на разрешително за производство по БДС отнема около шест месеца. Първо се минава през одит, следва проверка от доктори и от Агенцията по храните. След това задължително трябва да има разрешително с подпис от земеделския министър, което не се знае защо се прави, коментира Присадашки. Последната стъпка към разрешителното за БДС е одобрение от патентното ведомство. Там пък се чака, докато се събере съвет, и професор, който разбира само от машиностроене, трябва да ти разреши да правиш кашкавал, допълва Присадашки. Според него себестойността на кашкавала по стандарт не е по-различна от тази на другия кашкавал от мляко и цените на тези продукти в магазините също са еднакви. Така че причината за отлив на мандрите от държавната рецепта не е липсата на пазар за продукта, а именно тежката процедура за получаване на право да произвеждат по БДС.

Качественият кашкавал, независимо дали е по държавна рецепта или не, трябва да отговаря на няколко изисквания. Можете да познаете добрия млечен продукт по гладката повърхност и цвета, който трябва да е бледожълт до кехлибарен. Това обясни Зоя Войнова, продуктов мениджър в млечна компания. Продуктът трябва да бъде с еднороден строеж, без наличие на отделни пластове и да е с равномерно оцветяване. Качественият кашкавал е еластичен, не се чупи при натиск. Той е умерено солен с характерен млечнокисел вкус и задължително е опакован в полиетиленови опаковки, обяснява Войнова. Цената на кашкавала вероятно ще продължи да се покачва, коментира още тя. Предпоставка за това е поскъпването на различни компоненти при производството му и основно скокът на тока и горивата. Ако прогнозата за поскъпване се сбъдне, вероятно ще има и отлив на потребители. По данни на производителите в момента хората предпочитат да купуват по-голямо количество стока, но на по-ниска цена, вместо да заложат на по-малко, но качествени продукти.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).