Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Манията по здравословно хранене “роди” нова болест
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 13.08.2008Коментари (0)964
Маниаците на здравословното хранене, които стриктно изпълняват едни или други диетичните постулати, са застрашени от нов вид болест - орторексия. "Болестта е вид психическо разстройство, което ако не се лекува навреме може да доведе до тежки увреждания на организма", каза д-р Лили Грудева, специалист по диететика в МБАЛ "Св. Марина" във Варна. След потресаващите данни за затлъстяване на нацията, част от българите се хвърлят в друга патологична мания - издигат в култ натуралните храни и стриктно спазват забраните да не се ядат червени меса, да се избягват продукти с консерванти и пр. У нас, заболяването набира скорост през последните 3-4 г., макар в богатите държави да се наблюдава през последните 15-20 г., посочи д-р Грудева.
Няма точна статистика колко се поболяват у нас от орторексия, но около 250 000 пациенти, предимно жени на възраст от 15 до 40 г., са с хранителни заболявания - орторексия, анорексия, булимия. Орторексията е известна и като болест на интелигентните. Често пъти страдащи от анероксия, след като започнат да се лекуват от това заболяване, изпадат в другата крайност - орторексия. Д-р Грудева бе категорична, че няма статистика за заболелите в региона, но пациентите с този тип хранително разстройство стават все повече. "Заболяването орторексия при тях проличава и от обикновен разговор", допълни специалистът. Най-податливи към тази мания били младите жени от заможни семейства, но заболявали и мъже.

Страдащите от орторексия се хранят, за разлика от анорексиците, които гладуват. Вкопчените в диетата, те изключват от менюто си червените меса, мазнините, захарта и всички продукти, приготвени с консерванти. Могат цял ден да посветят на търсене из магазините на точната храна. Следят за всяка поета калория и грам, издигат на пиедестал натуралните храни.

Обсебващата мания може да разболее и най-здравия човек, казва д-р Грудева. Липсата на желязо, което се набавя чрез месото, води до анемии. Избягването на мазнините пречи за усвояването на витамините А, D, E, K, а сриването на имунната система е неизбежно. Попадналите в плен на диетите често са отпаднали и изпадат в депресии. Физически бързо могат да укрепнат, ако не залитат в крайности с менюто, но трябва първо да излекуват психиката си, казва д-р Грудева.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: