Мартениците във Варна - от 20 стотинки до 35 лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:08 / 27.02.2012
4208
Мартениците на варненския пазар се търгуват на цени от 20 стотинки до 35 лева, установи проверка. Разнообразието е голямо и има над хиляда изложени видове мартеници по сергиите в морската столица. Предлаганият артикул е в различни разновидности, като значки с образите на анимационни герои, зарчета, плюшени играчки в актуалния цвят за месеца и др.

Предлагат се още ръчно изплетени мартеници, които са българско производство, както и вносни от Китай. Стойността на украшенията за празника няма повишение спрямо миналата година, коментираха продавачи. Най-предпочитаните отново са мартениците за ръката. Те струват около 1 лев за брой. Комплект от 10 мартенички за ръка от тънки конци пък е на цена от 1,20 лв.

Голяма част от предлаганите мартеници са от пластмасови елементи. Те са предпочитани от дамите, тъй като не се мокрят и не се замърсяват.

Не липсват и чисто традиционните мартеници - пискюли и символите на празника - Пижо и Пенда. Големите мартеници тази година се търгуват на цени от 3 до 35 лева, в зависимост от размерите и елементите. Все пак, средната цена за една по-голяма мартеница за дома струва около 7лв.

Мартеницата е типична единствено за България. Традицията да се връзва мартеница на 1 март не е прекъсвана повече от 1300 години. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие.

Изработва се от усукани памучни или вълнени конци. Основните цветове са бяло и червено. Белият цвят на мартеницата първоначално е символизирало мъжкото начало, силата, но по-късно под въздействието на християнството, цветът обозначава радостта, красотата, чистотата и непорочността. Белият цвят е цветът на Христос. Червения цвят е женското начало и здравето. То е знак на кръвта, на зачеването, на раждането.

Източник: Днес +


Виж коментарите (1)

Още по темата (5):
01.03.2012 Честита Баба Марта, варненци!
29.02.2012 Варненци окупираха пазарите за мартеници
28.02.2012 Благотворително разпродават мартенички на хора с увреждания във Варна
21.02.2012 ГЕРБ организира традиционния си конкурс за най-красива мартеница
30.01.2012 Нов модел за продажба на мартеници
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна отчитат ръст на реализираните сделки с имоти за последн...
Нов пожар във Варна: Горя апартамент, двама души са обгазени
Пожар избухна в поликлиника във Варна, нанесени са сериозни щети
Уникална изложба във Варна разкрива колекция от подаръци на Тодор...
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).