Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Масирани проверки за наличие на противогази
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 05.08.2009Коментари (0)1413
Масирани проверки по всички институции, предприятия и фирми, за това дали разполагат с граждански противогази, е започнала Областна дирекция „Гражданска защита" - Варна. Акцията е въз основа на издадената по Закона за бедствията и авариите наредба за осигуряване на лични предпазни средства. Проверките ще засегнат всички институции в града. От „Гражданска защита" отказаха да коментират за това какво точно ще бъде естеството на проверките, но потвърдиха, че такива вече текат. „Налице са такива проверки за това дали гражданите разполагат с нужните противогази, но за момента не можем да изнесем повече информация как ще бъдат осъществени те, по обясними причини". Това заяви за „Позвънете" шефът на дирекцията инж. Владимир Иванов. Той добави, че към края на месеца ръководството на дирекцията ще изнесе резултати, както и за констатираните нарушения.

Вече са били проверени няколко болници във Варна, научи „Позвънете". Обект на проверки ще бъдат също така общината, областна управа, районните кметства, институциите на съдебната и изпълнителната власт, училищата, предприятия, дружества и др. Целта на акцията е да се види дали се спазва наредбата, според която всички трябва да разполагат с филтриращи и изолиращи противогази, детски противогази, детски защитни камери, респиратори и противопрахови маски. В предприятията трябва да разполагат със защитни облекла, както и със специализирани филтри за опасни химически и радиоактивни вещества.

Проверките до момента показват, че хората не са добре запознати откъде и как трябва да набавят предпазните средства. Голяма част от тях мислели, че „Гражданска защита" е тази, която трябва да им осигури противогази. Според наредба на Министерството на извънредните ситуации обаче, дирекцията поддържа резерв от противогази за 13% от населението.

Противогазите са предвидени за хората, които работят в потенциално опасните обекти като АЕЦ "Козлодуй". Останалите трябва сами да се запасят , като за това отговарят ръководителите на дружествата и кметовете на населени места, а също така и собствениците на хотели и ресторанти.
Един противогаз възлиза на сума около 100 лв., коментираха служители на "Гражданска защита". Липсата на защитните средства обаче, може да донесе на нередовните глоби до 10 000 лв.,коментираха те.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: