Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Масово оставят в дом бебета с увреждания
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 11.06.2009Коментари (0)847
Малка част от родените с увреждания и вродени аномалии бебета имат шанса да растат под грижите на собствените си родители. Две от всеки три новородени със сериозен здравословен проблем се оставят в дом. Повечето от децата с увреждания са и с по-голяма степен на недоносеност. От началото на годината в Специализираната АГ болница са родени 1159 бебета, от които 14 впоследствие са се оказали с различни увреждания, сред които най-често се срещали синдром на Даун, диафрагмални хернии и други аномалии. 925 са новородените в отделението на МБАЛ „Св. Анна" във Варна, от които три са с различни увреждания. В клиника „Майчин дом" от 433 раждания, при едно бебе е установена малформация, която е била коригирана оперативно още в здравното заведение, а детето е изписано и вече е у дома.

В същото време в Дома за медико-социални грижи във „Виница" от началото на годината са постъпили 142 деца. 67 от тях се нуждаят от почасова грижа или рехабилитация, която получават всеки ден, но живеят у дома, при семействата си. От оставащите 75 хлапета, 30 са със силна степен на недоносеност и са получили интензивни медицински грижи, докато укрепнат, за да могат да ги отглеждат собствените им родители.

45 са децата, оставени на грижата на държавата, с неясна съдба. Само 9 от тях са с декларации за осиновяване, каза директорът на дома д-р Стефка Джанкова. „В момента имаме 12 деца с различни увреждания, всички от които са постъпили при нас веднага след раждането си. Само две от тях са преведени от интензивното детско отделение на МБАЛ „Св. Марина".

За две от тях са подписани декларации от родителите, че се оставят за осиновяване", каза социалният работник в дома Веселина Колева. Според нея, родителите на останалите десет дечица изчакват. Тя не скри, че голяма част от новородените се нуждаят от постоянни лекарски грижи. "Понякога семействата изчакват и в зависимост от това, как ще се развие заболяването някои се отказват да вземат детето, за да го отглеждат у дома", допълни Колева.

Две от оставените в момента във "Виница" деца са със синдром на Даун, четири са с хидроцефалия, едно е със синдром на Рубинщайн, едно е с мозъчна аномалия, а останалите са с вродени сърдечни аномалии, допълниха от социалното заведение. Както често се случва напоследък специалистите акушер-гинеколози смятат, че вината за зачестилите случаи на раждания на деца с малформации се дължи на слабата работа на женските консултации, където бременните трябва стриктно да се наблюдават и съветват. В МБАЛ "Св. Марина" от няколко години е изградена и работи генетична лаборатория, в която могат да се правят изследвания. Тестове за вродени генетични заболявания се правят и в АГ болница, а в кой период е най-подходящо да се направи това най-точният съвет ще даде наблюдаващият бременността акушер-гинеколог.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: