Математици се жалват от тестове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:29 / 16.12.2008
877
Тестът по математика след VII клас не е добре структуриран. Това мнение изразиха математици по време на научно-практически семинар във Варна. Според тях, предложените отговори улесняват учениците и ги лишават от възможността да правят последователни стъпки при решаването на задачи. Налага се учителите, преподаващи на осмокласници, да се връщат към материала за предходната година, тъй като последните не са достатъчно добре подготвени, коментира директорът на варненската Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" Павлин Петков. Той допълни и че настоящата форма на теста улеснява подсказването.

Според преподавателите по математика, в теста трябва да се въведе поне една задача по алгебра или геометрия, за която да няма предложени отговори. В теста по български език и литература има писане на текст, така че и този по математика трябва да бъде аналогичен, мотивираха се те.

Математиците са категорични и че трябва да се въведе задължителна матура по математика. Българският език и литературата и математиката са дисциплини, които се изучават от I до XII клас, а освен това чрез анализирането на резултатите по тях ще може да заработи и стълбът на рейтингите за качеството на обучение на изхода на средното образование, коментираха преподавателите.

С последното обаче е свързан и друг проблем - конфликтът на интереси, който се появава при настоящата организация по провеждане на зрелостните изпити. Той е особено сериозен в по-малките населени места, където се допуска преподавателите по съответните дисциплини да бъдат и квестори по време на изпитите.

По повод огласено наскоро международно изследване за подготовката на осмокласниците по математика, според което българските ученици са рекордьори по сриващи се знания, директорът на варненската Математическа гимназия коментира, че качеството пада, защото се поставят космически и неизпълними задачи. Учебният материал в масовите училища трябва да се минимизира, посочи той.

В двудневния научно-практически семинар, организиран от Съюза на математиците, взеха участие 89 учители и експерти по математика, информатика и информационни технологии.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).