Медицинският университет във Варна бе домакин на важен международен форум

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:29 / 30.07.2024
1460
От 26 до 28 юли във Варна се проведе международната научна конференция "Храни, билки, нутрацевтици и хранене за по-добро здраве“, организирана от Медицински университет – Варна по проекта "Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)“. Целта на научния форум бе да насочи вниманието на учени и специалисти от различни направления към най-новите научни изследвания в областите "Храни и хранене“ и "Хранене и качество на живот“.

От името на ректора на МУ-Варна проф. д-р Димитър Райков и от свое име приветствие към участниците в международната конференция отправи заместник-ректор "Научна дейност“ проф. д-р Виолета Йотова. Тя подчерта важността за Университета за реализацията на мащабния стратегически научноизследователски и иновационен проект MUVE-TEAM, чиято цел е да подпомогне разширяването на капацитета на висшите училища в посока увеличаване на компетенциите в научноизследователската работа.

"Щастлива съм да отбележа, че проектът се осъществява успешно с подкрепата на Европейския съюз чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на България по процедурата за създаване на мрежа от изследователски висши училища и се реализира с партньорството на научноизследователски екипи от цяла Европа“, каза в приветствието си проф. Йотова и допълни, че форумът ще бъда изключително полезен и за младите специалисти, които тепърва започват своя професионален път, както и за всички студенти и докторанти в тяхната научноизследователска дейност.

Конференцията бе с участието на учени и специалисти от Полша, Италия, Турция, Северна Македония и България, както и наши изследователи, работещи в Канада и Австралия. Лекторите и участниците имаха възможността да споделят опита си в областта на  функционални храни, интравенозните хранителни добавки, многофункционални нутрацевтици, базирани на нанотехнологии. Бяха представени изследвания за обхвата от заболявания, при които тези продукти могат да намерят своето приложение – от хронични до заразни заболявания със социално значение, а също и лекции, свързани с прилагането на някои вещества, извлечени от водорасли. В рамките на събитието имаше и постерна сесия.

Конференцията се организира в рамките на проект № BG-RRP-2.004-0009 "Медицински университет – Варна: Повишаване на транслационните постижения в медицината (MUVE-TEAM)“, финансиран от Европейски съюз – NextGenerationEU, чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Историята на двореца в Балчик - любимото място на кралица Мария Е...
С три вида наркотици хванаха 39-годишен мъж да шофира из улиците ...
Проливни дъждове заливат Варна след броени часове
Фестивалът "Рицари в музея" във Варна приключва днес
Няколко сгради във Варна ще светнат в зелено на Европейския ден н...
Кметът на Варна: Знам, че това ще създаде известно неудобство и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).